Άλλη μια ζωονόσος έρχεται να θορυβήσει τους κτηνοτρόφους της χώρας μας. Ειδικότερα στη Χαλκιδική υπάρχει έντονη κινητοποίηση όσον αφορά τη γρίπη των χοίρων, μια αφρικανική νόσο που φαίνεται πως χτύπησε ήδη την πόρτα της Ευρώπης.
Η πρώτη σύσκεψη για τη λήψη μέτρων πρόληψης έλαβε χώρα στον Πολύγυρο το πρωί της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αποφάσισαν να οργανώσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης και προφύλαξης των χοιροτρόφων με την εμπλοκή και άλλων ομάδων πολιτών.
Ειδική ενδυμασία προβλέπεται για όσους έρχονται σε επαφή με τα αγριογούρουνα. Παράλληλα αναζητείται λύση στο πρόβλημα προμήθειας ζωοτροφών που θεωρείται το κύριο μέσο μετάδοσης της νόσου.
Ενεργό ρόλο θα έχουν οι κυνηγοί οι οποίοι θα αναλάβουν να παρακολουθούν σε ποιες περιοχές υπάρχουν οικόσιτοι χοίροι καθώς σε αρκετά χωριά κάτοικοι εκτρέφουν γουρούνια στα σπίτια τους για προσωπική χρήση.
Ωστόσο, η νόσος είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και σε περίπτωση που προσβληθεί ένα ζώο προβλέπεται πως θα θανατωθεί όλο το κοπάδι.
Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κ.Μ. από τη Χαλκιδική, Δημήτρη Τζηρίτη, θα ήταν καταστροφικό για την χοιροτροφία να σημειωθεί κρούσμα στον τόπο μας. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος μιλώντας στο Xalkidikipolitiki, ο κλάδος της χοιροτροφίας θα πληγεί ανεπανόρθωτα όπως έχει ήδη πληγεί ο κλάδος των βοοειδών που εισάγουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος, αλλά και τα αμνοερίφια.
Κρούσμα πανώλης των χοίρων εντοπίστηκε στη γειτονική Βουλγαρία, ενώ ανησυχία επικρατεί και στο Βέλγιο. «Η Ευρώπη έπειτα από αυτές τις εξελίξεις θα θορυβηθεί σίγουρα και θα κινητοποιηθεί προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος εμβολιασμός», επισημαίνει ο κ. Τζηρίτης.
Για το μείζον αυτό θέμα που έχει προκύψει έχει κάνει ερώτηση στη βουλή ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη και Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη επισημαίνει τον κίνδυνο καταστροφής των χοιροτρόφων αλλά και τις συνέπειες στην εμπορία χοίρειου κρέατος.