«Η περιήγηση στην Άνω Πόλη είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση μιας επίσκεψης στην καστροπολιτεία της Μονεμβασίας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, εξέχουσα πανεπιστημιακή προσωπικότητα και κορυφαία βυζαντινολόγος. Η διακεκριμένη ιστορικός αναφέρθηκε στα θαυμαστά μνημεία της Άνω Πόλης και στο έργο της Πολιτείας για την αποκατάστασή τους τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Επισήμανε, ωστόσο, τις δυσκολίες πρόσβασης λόγω της ανηφορικής διαδρομής, ειδικά για ηλικιωμένους και εμποδιζόμενα άτομα. Γι’ αυτό χαρακτήρισε το υπό κατασκευή τελεφερίκ «έργο ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής και δημοκρατικού κεκτημένου», που θα επιτρέψει σε όλους να επισκέπτονται την Άνω Πόλη.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Παναγιώτης Αλεξάκης, πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μονεμβασιτών, χαρακτηρίζοντας το τελεφερίκ «έργο πολιτισμού και κοινωνικής συμπερίληψης». Όπως σημείωσε, η δύσκολη ανάβαση αποκλείει σήμερα μεγάλο μέρος των κατοίκων και επισκεπτών. Το τελεφερίκ, χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα της καστροπολιτείας, θα εξασφαλίσει καθολική πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο και θα αναδείξει τα μοναδικά του μνημεία. Απέκρουσε δε τις αιτιάσεις περί υπερτουρισμού, τονίζοντας ότι η Μονεμβασία, λόγω της μορφολογίας και των υποδομών της, δεν κινδυνεύει να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο τύπου Disneyland.

Το έργο συζητήθηκε πρόσφατα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο ενέκρινε ομόφωνα τις οριστικές μελέτες. Παράλληλα, εκφράστηκαν αντιρρήσεις από συλλόγους πολιτών και επιστημονικές οργανώσεις, που ανησυχούν για την επίδραση του τελεφερίκ στην πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία του χώρου. Η υπόθεση εκκρεμεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.