Με την παρουσία της γνωστής μαγείρισσας και συγγραφέως Μαρίας Εκμεκτσίογλου σφραγίστηκε το διήμερο Πίτας που διοργανώθηκε στα Σήμαντρα Χαλκιδικής. Το Xalkidikipolotiki βρέθηκε στις εκδηλώσεις και μίλησε αποκλειστικά με την κα. Εκμεκτσίογλου, για τα σχέδιά της, τις εντυπώσεις της, τη μαγειρική της.

Ας δούμε κάποια στοιχεία πρώτα από το βιογραφικό της:

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια. Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Έχει τρεις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Haliç γαστρονομία, είναι μέλος στους Chaîne des Rôtisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club, ενώ είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s Restaurant στο Ετιλέρ.

Η Κωνσταντινουπολίτισσα παρουσίασε το βιβλίο της στην πρώτη ημέρα της εκδήλωσης στα Σήμαντρα.

  • Πώς νιώθετε που βρίσκεστε εδώ:

Πρώτα να πω ένα ευχαριστώ εδώ στον Σύλλογο Γυναικών που με κάλεσε στα Σήμαντρα Χαλκιδικής, γιατί δεν είχα ξανάρθει, οπότε ήταν μία ωραία ευκαιρία να γνωρίσω αυτό το όμορφο τόπο, να βρω γυναίκες που έχουν έρθει από την Μικρά Ασία, να μιλήσω μαζί τους και νομίζω πως αύριο θα μιλήσω ακόμα πιο πολύ να μάθω και κάποιες μυστικές συνταγές που έχουν φέρει από την ανατολή μαζί τους. Ήρθα για την παρουσίαση του βιβλίου μου που λέγεται «ΟΙ ΤΕΝΤΖΕΡΕΔΕΣ της Μαρίας», και είναι ένα βιβλίο που έχει μέσα περίπου 70 συνταγές παραδοσιακές μικρασιάτικες, Κωνσταντινουπολίτικες, κάποιες από τον Πόντο.

  • Τι θα περιμένουμε να δούμε στις συνταγές αυτές; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Είναι συνταγές που πρέπει να διαιωνίζονται, αυτό προσπαθώ να μεταλαμπαδεύω αυτά που ξέρω, στην νέα γενιά για να μην ξεχνιούνται αυτά τα φαγητά και της Ιωνίας και της Ανατολής και της Μικράς Ασίας και του Πόντου που δεν έχω πάρα πολλά γιατί δεν είμαι Πόντια, αλλά έχω βάλει κάποια φαγητά μέσα στο βιβλίο που αφοράνε και την ποντιακή κουζίνα με πολύ σεβασμό σε όλους τους μικρασιάτικες που άφησαν τα σπίτια τους πριν από 100 χρόνια και ήρθαν στην Ελλάδα.

Σκοπός μου είναι πάντοτε, όπως βλέπετε και εσείς στις τηλεοπτικές μου εκπομπές να ζει η παραδοσιακή κουζίνα, της Ιωνίας του Αιγαίου, της Μικράς Ασίας και όχι μόνο.

  • Πώς συνδέεται η Μικρασιατική κουζίνα με την Ελληνική;

Σίγουρα έχει γίνει ανάμειξη γιατί είναι δύο πολιτισμοί που έζησαν και πολλά χρόνια, ένας πολιτισμός που ξεκινάει ακόμα από την ρωμαϊκή αυτοκρατορία, προχωράει προς το βυζάντιο, οθωμανική αυτοκρατορία, ακόμα και πιο μπροστά.

Αυτές οι συνταγές με πολλές αλλαγές βέβαια γιατί πολλά υλικά της τότε εποχής δεν σώζονται ακόμα και σήμερα, αλλά μέσα από βιβλία ιστορικά που σκαλίζουνε συνέχεια, ανακαλύπτουμε συνταγές εκείνης της παλιάς εποχής ακόμα και του προ Χριστού αιώνα, από ανθρώπους και φιλές που έζησαν στα χώματα της Ιωνίας και της Μικράς Ασίας.

Οπότε μέχρι σήμερα αυτές οι συνταγές έχουν ενωθεί, έχουν αλλάξει κάπως σύμφωνα με τα νέα προϊόντα που άρχισαν να κυκλοφορούν με τα μπαχαρικά, αν και τα μπαχαρικά τα χρησιμοποιούσαν αιώνες τώρα οι μικρασιάτικες, προσπαθούμε όλα αυτά να συνεχιστούν και να υπάρχουν με όλες τις μίξεις και τις αναμνήσεις που έχουν γίνει μέσα σε αυτά τα χρόνια.

ρεπορτάζ: Μαργαρίτης Ευαγγελινός