Ένα βιβλίο που προσεγγίζει με διαφορετική ματιά την επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική. Μια γέρικη ελιά διηγείται τα γεγονότα και πώς αυτά επηρέασαν τη ζωή δύο νέων ανθρώπων. Το βιβλίο της Ζαφειρούλας Μυλωνά, πρώην προϊσταμένη Α/θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, θα διατεθεί σε Δημοτικά Σχολεία και Δημόσιες Βιβλιοθήκες με στόχο την ανάδειξη του αγώνα και τη συμβολή της Χαλκιδικής στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης του 1821. Η εκπαιδευτικός Ζ. Μυλωνά υπηρετεί μια καίρια, όπως μας λέει η ίδια θέση, αυτή τη στιγμή, στο ΥΜΑΘ, στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού, υπεύθυνη της οργάνωσης δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Σουζάνα Καζάκα και το Xalkidikipolitiki μίλησαν με τη συγγραφέα για το περιεχόμενο του βιβλίου, του δουλειά που χρειάστηκε και τον σκοπό της έκδοσης.
Βασικό κίνητρο για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν η ανάγκη διάδοσης της ιστορίας της Χαλκιδικής που αναφέρεται ελάχιστα σε μια παράγραφο σε βιβλίο της ΣΤ τάξης δημοτικού. Η κ. Μυλωνά ως εκπαιδευτικός γνωρίζει καλά ότι η ιστορία που διδάσκεται με ονόματα, ημερομηνίες και στατιστικές δεν μαθαίνεται, δεν είναι ελκυστική. «Ελκυστικά γίνονται τα γεγονότα μέσα από τη μυθοπλασία, όταν οι άνθρωποι μιλούν για ανθρώπινες ιστορίες», μας λέει. Ο Αλέξανδρος και η Αναστασία, πρωταγωνιστές του βιβλίου, παρασέρνουν τα παιδιά σε ιστορικά ακούσματα και εν τέλει μαθήματα, που ταυτόχρονα απολαμβάνουν συμμετέχοντας διαδραστικά. Μέσω διαδικτύου, η κ. Μυλωνά καλεί τους μικρούς μαθητές να πουν τη γνώμη τους, να σχηματίσουν άποψη για τη συνέχιση της ιστορίας και ταυτόχρονα να «ζήσουν» αυτά που βιώνουν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου. Όπως μας λέει η κ. Μυλωνά, με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν να αγαπούν την ιστορία και έρχονται πιο κοντά στα βιβλία.
Ζ. Μυλωνά: “Θερμά ευχαριστώ την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γιώργο, που στήριξε τη προσπάθειά μου. Πολλές ευχαριστίες στη Βικτώρια Παντελίδου για την εικονογράφηση και στις εκδόσεις Κυριακίδη”.