Σύμφωνα με ανακοίνωση της “Καλλιστώς” το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus) στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον είδος. Το συναντάμε στην Οροσειρά της Ροδόπης και στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Η επίδραση του λύκου στα ελάφια είναι σημαντική, καθώς αποτελεί σημαντική τροφική πηγή όντας ένα μεγάλο και βαρύ ζώο, με ανάλογη βιομάζα.
Το κόκκινο ελάφι ευνοήθηκε από τις πυρκαγιές του 2007 στην περιοχή της Πάρνηθας καθώς δημιουργήθηκαν ανοικτές εκτάσεις με χορτολιβαδική βλάστηση σε σημεία όπου πριν υπήρχε πυκνή δασική βλάστηση. Έτσι, όταν ο λύκος επανεμφανίστηκε το 2012 στην περιοχή μετά από δεκαετίες απουσίας βρήκε έναν ακμάζοντα πληθυσμό ελαφιού περίπου 1.200 ατόμων. Πολύ γρήγορα τα ελάφια της Πάρνηθας αποτέλεσαν την κύρια τροφή των λύκων με αποτέλεσμα οι λύκοι να παραμείνουν και να αναπαραχθούν με επιτυχία στην περιοχή.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι επιστήμονες πρέπει να μελετήσουν περαιτέρω την αλληλεπίδραση ελαφιού και λύκου στην περιοχή της Πάρνηθας και να λάβουν μέτρα διαχείρισης, σε συνεργασία με την αρμόδια Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Αντίστοιχη τροφική πηγή για τον λύκο αποτελεί και το αγριογούρουνο, το οποίο συναντάται σε πολλές περιοχές της χώρας και σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς σε σχέση με το κόκκινο ελάφι.