Η αυξημένη επισκεψιμότητα στα βουνά της Ελλάδας, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, έχει ως συνέπεια την εκθετική αύξηση των ατυχημάτων και, επακολούθως, των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Επιπλέον, η έλλειψη ορειβατικής παιδείας, ενημέρωσης και εκπαίδευσης αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα που συντελεί στην περαιτέρω αύξηση των περιστατικών, πολλά από τα οποία αποβαίνουν, δυστυχώς, μοιραία για τους ορειβάτες.

Η αεροδιάσωση, που σε άλλες χώρες είναι ουσιαστικός και απαραίτητος βραχίονας της επείγουσας ιατρικής, στην Ελλάδα λειτουργεί με πολλές και σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα, ενώ ο νόμος για τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών «Θεοφάνης- Ερμής Θεοχαρόπουλος» δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με πολλά πρόσφατα περιστατικά να αναδεικνύουν την αναγκαιότητα λειτουργίας του.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με 30 χρόνια ιστορίας στην ορεινή διάσωση στην Ελλάδα, φιλοξενεί φέτος, για πρώτη φορά στη χώρα, το Παγκόσμιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης, που θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 20 Οκτωβρίου 2024, στη Θεσσαλονίκη (Grand Hotel Palace).

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν όλες οι εξελίξεις στο χώρο της ορεινής διάσωσης, τόσο σε επίπεδο τεχνικών και διαδικασιών όσο και σε αυτό των υλικών, των καινοτόμων τεχνολογιών και της προνοσοκομειακής φροντίδας και Πρώτων Βοηθειών. Η στατιστική των ατυχημάτων και η ανάλυση των περιστατικών κατέχει ένα σημαντικό μέρος στις παρουσιάσεις, ενώ το κεντρικό θέμα είναι η επιμόρφωση και η εκπαίδευση των διασωστών.

Εκτός από τις εισηγήσεις και τις παρουσιάσεις, στο πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνεται και ημέρα επιδείξεων ορεινής διάσωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Λιτόχωρο Πιερίας με τη συμμετοχή εθελοντών διασωστών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, αλλά και άλλων διασωστικών ομάδων του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι η μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα που είναι μέλος στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορεινής Διάσωσης (ICAR) από το 2007.