Μηνύματα αισιοδοξίας σχετικά με την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα, προκύπτουν από τη νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council – ΕΤSC). Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση στους θανάτους σε τροχαία δυστυχήματα για το διάστημα 2010 – 2017 μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.
Σε αυτό το διάστημα έχασαν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους 41% λιγότεροι άνθρωποι, φέρνοντας έτσι την πατρίδα μας στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με δεύτερη την Εσθονία, που κατέγραψε 39% λιγότερους θανάτους. Μάλιστα οι δύο αυτές χώρες είναι και οι μόνες που κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο της ΕΕ για το συγκεκριμένο διάστημα, που ήταν 38%, ενώ τελικά η μείωση των θανάτων πανευρωπαϊκά περιορίστηκε στο 20%. Να σημειώσουμε, ότι η Νορβηγία έχει καταγράψει μείωση 49% στους θανάτους από τροχαία μετά το 2010, ωστόσο δεν αποτελεί κράτος μέλος της ΕΕ.
Παρά την πρόοδο που έχουμε σημειώσει ως χώρα, ο ρυθμός θνησιμότητας στην Ελλάδα με αιτία τα τροχαία δυστυχήματα είναι 69 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους και παραμένει πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των 50 θανάτων, άρα υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Πάντως η πτωτική τάση συνεχίζεται, καθώς οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα μειώθηκαν πέρυσι κατά 10%, αφού πέσαμε από τους 824 το 2016 στους 739 το 2017.
Οι κυριότεροι λόγοι για αυτή την θετικότατη εξέλιξη είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, τα αναβαθμισμένα συστήματα ασφαλείας των σύγχρονων οχημάτων και οι εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών. Σημαντικότατο ρόλο έχει παίξει επίσης η θεαματική επέκταση του δικτύου αυτοκινητοδρόμων, που αντικατέστησαν δρόμους, πραγματικές καρμανιόλες. Συγκεκριμένα, η χώρα μας διέθετε το 2007 περίπου 900 χιλιόμετρα σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, ενώ στα τέλη του 2017 αγγίξαμε τις 2.500 χιλιόμετρα.
Η επίδοση της Ελλάδας έρχεται σε αντίθεση με τη στασιμότητα, που παρατηρείται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το 2013 έως το 2017 μειώθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα μόνον 3% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μάλιστα για πρώτη φορά δεν πρόκειται να απονείμει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών σε καμία χώρα βραβείο για την πρόοδο στον τομέα της οδικής ασφάλειας.
Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τολμηρά μέτρα για ασφαλέστερα οχήματα και ασφαλέστερες υποδομές. Επίσης κάλεσε τα κράτη-μέλη της να λάβουν άμεσα μέτρα για τη μείωση των βασικών αιτιών θανάτου και τραυματισμού σε τροχαία δυστυχήματα, τα οποία είναι η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ, η απόσπαση προσοχής και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας (και κράνους, θα συμπληρώναμε για την Ελλάδα).