Πάγιο αίτημα των κατοίκων των Νέων Ρόδων αποτελεί η επέκταση του λιμανιού του οικισμού, προκειμένου να μπορέσει να αποτελέσει πόλο έλξης ιδιωτικών τουριστικών σκαφών, όπως εξηγεί στο Xalkidiki Politiki η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέων Ρόδων Ισαακίδου Σοφία.
Τα Νέα Ρόδα, η παραθαλάσσια κωμόπολη που θεωρείται ο μεγαλύτερος προσφυγικός οικισμός της βόρειας Χαλκιδικής, μετρά πάνω από 1.000 κατοίκους, ενώ κατά τους θερινούς μήνες, ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια. Με απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα βρίσκονται στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω και βρέχονται από τη θάλασσα από δύο πλευρές.
Πρόεδρε, πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας και πώς είναι η καθημερινότητα στον τόπο σας σήμερα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο προσφυγικό χωριό. Οι πρώτοι πρόσφυγες ήρθανε το 1922 με το διωγμό από τα Ρόδα, από τη Σκουμπιά, από την χερσόνησο Κυζίκου και βρήκαν αυτό το σημείο εδώ στα Ρόδα αρχικά, όπου ήτανε μετόχι του Αγίου Όρους. Σιγά σιγά άρχισαν να φτάνουν οικογένειες και να εγκαθίσταντο εδώ. Οι πρώτοι πρόσφυγες ήρθαν από τα Ρόδα, εξού και τα Νέα Ρόδα, θεώρησαν ότι αυτός ο τόπος εδώ έμοιαζε αρκετά με τα Ρόδα της Μικράς Ασίας. Το 1924 με την ανταλλαγή του πληθυσμού ήρθαν οι τελευταία Έλληνες από την Καππαδοκία. Ξεριζώθηκαν από το Ανταβάλ, αναζητούσαν μία νέα πατρίδα, έμαθαν ότι και εδώ είχε πρόσφυγες και έφτασαν στα Νέα Ρόδα το 1926 περίπου και έτσι το χωριό πήρε την οριστική του μορφή. Τα πρώτα χρόνια κυλούσαν όλα με αντικειμενικές δυσκολίες γιατί δεν ήταν εύκολη η συμβίωση, οι μισοί ήρθανε από τα παραθαλάσσια και οι άλλοι ήρθαν από το βάθος της Μικράς Ασίας, ήταν άλλα μέρη, άλλες συνήθειες, διαφορετικές κουλτούρες, άλλη γλώσσα κλπ. Με τα χρόνια ενσωματώθηκαν πλέον όλοι στη νέα τους πατρίδα.
Ποιες οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;
Ο πολιτισμός έχει εξέχουσα θέση στα Νέα Ρόδα. Από το τέλος Μαΐου με αρχές του καλοκαιριού, γίνονται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Προσφυγική Αναγέννηση». Καταρχάς γίνονται κάθε χρόνο χορευτικά ανταμώματα. Φέτος κλείνουμε 13 χρόνια. Μαζεύονται όλοι οι μικρασιάτικοι σύλλογοι σχεδόν από όλη την Ελλάδα εδώ στα Ρόδα. Έχουμε τη φημισμένη γιορτή της σαρδέλας που γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Δευτέρα του Ιουλίου και κρατάει από το 1983. Συναυλίες με σπουδαίους καλλιτέχνες. Έχουμε ένα ωραίο ανοιχτό θεατράκι και μαζεύουμε πολλά ωραία δρώμενα. Εξέχουσα θέση έχει το πανηγύρι μας για τα εννιάμερα της Θεοτόκου 22 και 23 Αυγούστου που είναι και το κουρμπάνι μας και πραγματικά πρόκειται για μία εμπειρία. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής και όλη η παραλία γεμίζει με κόσμο, ντόπιους, ξένους αλλά και τουρίστες από Θεσσαλονίκη.
Ποιά είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;
Έχουμε πολύ ωραίες περιπατητικές διαδρομές μέσα σε αμπελώνες και σε δάση. Μπορεί κάποιος να περπατήσει μέσα στο δρόμο που χάραξε στη διώρυγα, αν και δεν υπάρχει ακόμα κάτι, παρόλα αυτά όμως από τα σημερινά Ρόδα μέχρι την Τρυπητή, συνδέεται ο κόλπος της Ιερισσού με τον Σιγγιτικό Κόλπο και μπορεί ο επισκέπτης να περπατήσει μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο. Μπορεί να πάει με τα πόδια προς την Κομίτσα, να επισκεφθεί μέρη με ανοιχτούς κοπλίσκους και να τους δει. Έχουμε πάνω το εκκλησάκι μας τους Αγίους Θεόδωρους, είναι ένα καταπληκτικό σημείο στο λιμανάκι πολύ ειδυλλιακό και κάτω κατεβαίνει μέχρι τη γλώσσα, ένας βράχος που μπαίνει μέχρι μέσα στη θάλασσα και όταν περπατάς πάνω του νομίζεις ότι ταξιδεύεις σε πλοίο.
Υπάρχουνε επίσης κάποιες αρχαιότητες που βρέθηκαν στην περιοχή όπου είναι η θέση της αρχαίας Ουρανούπολης. Είναι ιδιαίτερης σημασίας το ιερό που έβγαλε η αρχαιολογική σκαπάνη και έχει ταυτιστεί με το ιερό του Θεού Ήλιου. Αυτά όλα είναι σκεπασμένα αλλά επισκέψιμα.
Μετά φυσικά έχουμε τις οργανωμένες παραλίες, με beach bars και DJs.
Πώς είναι η καθημερινότητα στον τόπο σας σήμερα και ποια η κύρια ασχολία των κατοίκων;
Με την πάροδο των χρόνων τα επαγγέλματα αλλάζουν. Εκεί που ασχολούνταν πριν με τη Γεωργία, την Κτηνοτροφία, την Αλιεία που ήταν κατά κύριο λόγο τα επαγγέλματα στα Νέα Ρόδα, από το 1970 και τη δεκαετία του 1980 άρχισε να αναπτύσσεται ο Τουρισμός εδώ. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα και τη τελευταία πια δεκαετία ακόμα περισσότερα. Αργήσαμε να αναπτυχθούμε τουριστικά σε σχέση με την υπόλοιπη Χαλκιδική, ίσως ωστόσο είναι και καλό αυτό, καθώς αναπτυσσόμαστε ήρεμα με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς. Αλιεία πλέον δεν έχουμε πολύ, αλλά έρχονται από άλλα μέρη της Χαλκιδικής, από Νέα Μουδανιά, από Αμμουλιανή και ψαρεύουν εδώ. Επίσης οι κάτοικοι ασχολούνται και με το εμπόριο αλλά και με τη γεωργία.
Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων;
Υποδομές πάντα χρειάζονται. Για παράδειγμα χρειαζόμαστε ένα καλύτερο λιμάνι, μία μαρίνα για να μπορούν να έρχονται τα τουριστικά σκάφη που έχουμε. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες αλλά υπάρχουν κάποια κωλύματα γραφειοκρατικής φύσης, με τη ζώνη λιμένα για παράδειγμα, τα οποία θα λυθούν εν καιρώ. Θα ήταν καλό να έχουμε ένα κλειστό θέατρο και ένα γυμναστήριο επίσης που δεν έχουμε. Είναι υποδομές που θα βοηθήσουν την καθημερινότητα των κατοίκων ούτως ώστε να μην έχουν ανάγκη να μεταβούν σε μία μεγάλη πόλη.