Τα έλατα του Ταξιάρχη χτύπησε η παρατεταμένη ανομβρία που προκάλεσε ξήρανση σε αρκετά δέντρα των κτημάτων στον ορεινό Χολομώντα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του χωριού Ιωάννης Ξάκης, κάποια έλατα και κυρίως σε μη ποτιστικά χωράφια δεν άντεξαν από την έλλειψη νερού και παρουσίασαν ξήρανση.

«Δεν υπάρχει αρρώστια, παρά μόνο έλλειψη νερού», επισημαίνει ο κ. Ξάκης και προσθέτει: «Ο καιρός φέτος ήταν δύσκολος για όλους μας. Έτσι και πολλά έλατα ξεράθηκαν λόγω ανομβρίας. Τα ποτίζαμε αλλά το νερό δεν έφτανε. Έστω αν έβρεχε θα απορροφούσαν από το φύλλωμα κάποια ποσότητα νερού, αλλά ούτε αυτό έγινε».

Οι ελατοπαραγωγοί, όπως ανέφερε ο κ. Ξάκης θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη σε περίοδο φύτευσης νέων δέντρων. Ωστόσο, επειδή ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι βροχές, ούτε αυτό μπορούν να κάνουν. «Σε λίγες μέρες θα κόβουμε δέντρα, κι από την άλλη θα φυτεύουμε τα νέα έλατα», σημειώνει ο πρόεδρος του χωριού.

Τα δασικά δέντρα εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα αν υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις από την ξηρασία να μην δικαιούνται αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές οι ελατοπαραγωγοί. Για το συγκεκριμένο θέμα αναμένονται απαντήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.