Κατάσβεση πυρκαγιών και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, απεγκλωβισμοί, εντοπισμοί και διασώσεις αγνοουμένων ανθρώπων.

Αυτό είναι το αντικείμενο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, μίας οργάνωσης έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετέχουν εθελοντικά σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις από το 1978 και σταδιακά δημιουργήθηκαν βάσεις σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, μεταξύ των οποίων και στη Χαλκιδική.

Με αφορμή την ένταξη της Ε.Ο.Δ. στο ανανεωμένο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παράρτημα Χαλκιδικής, Βίκυ Παπαμέτη, μιλά στο XalkidikiPolitiki για την ίδια την Ομάδα και τους εθελοντές της, που βρίσκονται πάντα επί ποδός σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει.

Συγκεκριμένα, για το φετινό έτος του 2024, η Ε.Ο.Δ. Παράρτημα Χαλκιδικής, συνέδραμε -μεταξύ άλλων- στην κατάσβεση πυρκαγιών στις εξής περιπτώσεις: σε Σιθωνία (10 άτομα), Τρίγλια και Πορταριά (2 άτομα), Χανιώτη (2 άτομα), Νέα Ποτίδιαια (7 άτομα), Βάβδο (2 άτομα), Λίμνη Βόλβης (3 άτομα), Μαραθούσα (6 άτομα), Τένεδο (2 άτομα).

Τα παραπάνω είναι μερικά μόλις από τα περιστατικά στα οποία κλήθηκαν να επιχειρήσουν βοηθητικά προς τις αρμόδιες αρχές τα 45 συνολικά μέλη της Ε.Ο.Δ. Χαλκιδικής.

Παράλληλα, η Ομάδα έλαβε μέρος σε πλήθος ερευνών και διασώσεων αγνοουμένων στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ αυτών, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ενός αγνοούμενου στη Νέα Σκιώνη, ενός αγνοούμενου ψαροντουφεκά στα λουτρά Αγίας Παρασκευής, καθώς και στην περίπτωση του ανθρώπου με το αναποδογυρισμένο καταμαράν.

«Συμμετείχαμε σε πολλές πυρκαγιές, καθώς και σε ό,τι άλλο συνέβη στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι και στην Αθήνα συνδράμαμε φέτος. Τελευταίο περιστατικό ήταν η πυρκαγιά στη Νικήτη, λίγο πριν λήξει η αντιπυρική περίοδος. Ήμασταν και εκεί», σημειώνει αρχικά η ίδια, προσθέτοντας πως σημαντικός πυλώνας εξωστρέφειας της Ομάδας και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας είναι οι εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία, ενώ συμμετέχει σταθερά και στις συνεδριάσεις τις Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π της Π.Ε.Χ.

Μιλώντας για τους εθελοντές που απαρτίζουν την Ομάδα της Χαλκιδικής, η κ. Παπαμέτη τονίζει την σημασία της εκπαίδευσης και της πιστοποίησής τους από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε γύρω στα 45 άτομα. Όλοι οι εθελοντές πρέπει να έχουν τη δική μας ταυτότητα προκειμένου να επιχειρήσουν σε ένα περιστατικό, αλλά πρέπει να έχουν και ασφάλεια. Είναι σημαντικά πράγματα αυτά. Δεν μπορεί να μπει κανείς στο πεδίο, αν δεν έχει την ανάλογη εκπαίδευση και την ανάλογη ασφάλεια», τονίζει.

Αναφερόμενη στην εκπαίδευση των εθελοντών μέσω της ακαδημίας της Πολιτικής Προστασίας, την χαρακτηρίζει πολύ σημαντική για την πλήρη κατανόηση της λειτουργίας των πυροσβεστών, αλλά και της ορολογίας που χρησιμοποιούν οι ίδιοι στο πεδίο.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί όταν επιχειρούμε κάπου, πρέπει να μιλάμε και την ίδια “γλώσσα”. Έτσι ξέρει ο καθένας μας τι πρέπει να κάνει. Εμάς ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός. Πηγαίνουμε βοηθητικά. Μπροστά πάντοτε θα βγει ο κρατικός μηχανισμός», σχολιάζει σχετικά.

Παράλληλα, μιλά για μία δύσκολη εκπαίδευση.

«Χρειάστηκαν τουλάχιστον 12 άτομα από την Ομάδα μας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν και τον χρόνο να πιστοποιηθούν, να περάσουν την εκπαίδευση, αλλά και να δώσουν εξετάσεις. Επίσης, το μητρώο ήθελε να περάσουμε όλοι μας και τις ανάλογες ιατρικές εξετάσεις. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που καταφέραμε να ενταχθούμε σε αυτό. Δείχνει ότι η ομάδα μας είναι μάχιμη και έτοιμη», επισημαίνει και υπογραμμίζει πως «είναι σημαντική αυτή η προσπάθεια από την άποψη ότι η μεγάλη διαφορά είναι ότι πιστοποιούνται και οι εθελοντές. Δηλαδή ο κάθε ένας εθελοντής παίρνει το ατομικό δελτίο του πολιτικής προστασίας».

«Για μας είναι σημαντικό να μαθαίνει ο κόσμος να σώζει ζωές. Αν ξέραμε όλοι μας να σώζαμε ζωές, ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός. Όσοι περισσότεροι το μαθαίνουμε αυτό αλλά και να ανταποκρινόμαστε σε φυσικές καταστροφές, τόσο το καλύτερο. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της ομάδας. Θέλει να έχει μέλη που εκπαιδεύονται όλα μαζί για τον ίδιο σκοπό», σημειώνει καταληκτικά η κ. Παπαμέτη.