Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες βρίσκονται μεταξύ 25 τελικών φιναλίστ για το Ευρωπαϊκό Βραβείο 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις περιοχές Natura 2000.
Στόχος του βραβείου είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το δίκτυο Natura 2000 και τον ρόλο που διαδραματίζει ως προς τη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και την προαγωγή της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.​Η Επιτροπή επέλεξε τους ​25 υποψηφίους από 16 χώρες σε σύνολο 75 έγκυρων υποψηφιοτήτων​, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους στον τομέα της διαχείρισης και της διατήρησης του δικτύου Natura 2000. ​
Τα βραβεία απονέμονται σε πέντε κατηγορίες: Διατήρηση, Κοινωνικοοικονομικά Οφέλη, Επικοινωνία, Συμβιβασμός Συμφερόντων/Αντιλήψεων, καθώς και Δικτύωση και Διασυνοριακή Συνεργασία. Επιπλέον, πρόκειται να απονεμηθεί το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη στον τελικό υποψήφιο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από τους πολίτες.
Αναλυτικά, οι ελληνικές συμμετοχές είναι:
1. Προστασία της Μεσογειακής φώκιας
Από την ίδρυσή της η ΜΚΟ MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας δίνει μάχη για την επιβίωση του είδους. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει αντιμετωπίσει συστηματικά όλα τα σημαντικά προβλήματα διατήρησης, όπως σκόπιμη θανάτωση, τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, υπεραλίευση και υποβάθμιση οικοτόπων, που απειλούν την επιβίωση της φώκιας στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος.
2. Λίμνη Στυμφαλία: Ακολουθώντας τα βήματα του Ηρακλή
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Stymfalia με στόχο να ενώσει ένα μοναδικό τοπίο μεγάλης βιοποικιλότητας με τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Στυμφαλού και με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Πρόκειται για μια εύκολη, αυτο-καθοδηγούμενη, γραμμική πεζοπορική διαδρομή μήκους 1.8 χλμ. που συνδέει το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας με τον υγρότοπο και τον αρχαιολογικό χώρο.
3. Συνύπαρξη με τις αρκούδες στον 21ο αιώνα
Το έργο υλοποιείται στο Νομό Καστοριάς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος είναι η βελτίωση προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στο Νομό Καστοριάς, δίνοντας έμφαση τόσο στο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες, όσο και στις ζημιές που προκαλεί η αρκούδα σε ζωική και φυτική παραγωγή.
4. Η επιστροφή του Ασπροπάρη
Ο αιγυπτιακός γύπας Ασπροπάρης, ιερό πουλί σε πολλά μέρη της Αφρικής, αποτελούσε κάποτε η πηγή μύθων και τοπικής λαογραφίας στα Βαλκάνια, ενώ πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα εξαφάνισης. Ο πληθυσμός του στα Βαλκάνια έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 80% κατά τα τελευταία 30 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει λιγότερα από 70 ζευγάρια. Ειδικότερα, στην Ελλάδα έχουν απομείνει μόλις 5 ζευγάρια Ασπροπάρη. Ο μόνος τρόπος για να διασωθεί αυτό το χαρισματικό είδος είναι μέσω πολυεθνικής συνεργασίας, την οποία υλοποιούν τέσσερις οργανώσεις (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και WWF από Ελλάδα, BSPB από Βουλγαρία και RSPB από τη Βρετανία) με στόχο να τερματιστεί το παράνομο εμπόριο του γύπα και των αυγών του.
5. Σύμπραξη για την επιστροφή του Κιρκινεζίου στη Βουλγαρία
Το έργο έχει ως στόχο την επιστροφή του μικρού γερακιού (Falco naumanni) που θεωρείται είδος προς εξαφάνιση, στη γειτονική Βουλγαρία. Για το σκοπό αυτό, ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς από την Ισπανία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας από την Ελλάδα. Η σύμπραξη που δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της θετικής διασυνοριακής συνεργασίας, με αποτέλεσμα την ανάκτηση ενός είδους που μέχρι τώρα θεωρείτο εξαφανισμένο στη γείτονα χώρα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον, τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία, Καρμένου Βέλα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω τόσα πολλά εξαιρετικά επιτεύγματα στον τομέα της προστασίας της ευρωπαϊκής φυσικής κληρονομιάς μας. Καταδεικνύεται έτσι η αξία που έχει να προσφέρει η φύση στην οικονομία της Ευρώπης και πώς η φύση μας αποτελεί τον πυρήνα του πολιτισμού μας. Ψηφίστε τώρα και δώστε σε αυτά τα εξαιρετικά επιτεύγματα την αναγνώριση που τους αξίζει!».
Η ψηφοφορία του κοινού πραγματοποιείται στο διαδικτυακό τόπο natura2000award-application.eu/ και θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου 2018, ενώ οι νικητές θα αναγγελθούν στην τελετή που θα διοργανώσει ο Επίτροπος Βέλα την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 στις Βρυξέλλες.