Ένα σημαντικό βήμα σε νομικό επίπεδο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κάνει η Ε.Ε. με τη συμφωνία των δύο νομοθετικών οργάνων, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.
Η άτυπη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τρίτη περιλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη του βιασμού, αυστηρότερους κανόνες για τη βία στο διαδίκτυο και καλύτερη υποστήριξη στα θύματα. Για πρώτη φορά, θα υπάρξουν κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την ποινικοποίηση ορισμένων μορφών έμφυλης βίας, για καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, προστασία και πρόληψη.
Η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει επίσης:
- μεγαλύτερο κατάλογο επιβαρυντικών ποινών και αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων ή υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θυμάτων για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, το φύλο, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, την καταγωγή ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους
- κανόνες κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και του αναγκαστικού γάμου·
- κανόνες για εγκλήματα στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης προσωπικού υλικού
- βελτιωμένες διαδικασίες για την ασφάλεια και την υγεία των θυμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις διατομεακές διακρίσεις και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας,.
Η, εκ των εισηγητριών, Frances Fitzgerald (ΕΛΚ, Ιρλανδία), δήλωσε: “Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη βία κατά των γυναικών ως υπαρξιακή απειλή για την ασφάλειά μας. Αν και αυτή η οδηγία δεν αντιμετωπίζει όλα όσα θα επιθυμούσε το Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου ενός αδικήματος βιασμού που βασίζεται σε έλλειψη συναίνεσης, κάνει σημαντικά βήματα για την πρόληψη, την προστασία και τη δίωξη. Σήμερα, κάνουμε το πρώτο βήμα για να κάνουμε την Ευρώπη την πρώτη ήπειρο στον κόσμο που θα εξαλείψει τη βία κατά των γυναικών”.
Από την πλευρά της, η Evin Incir (S&D, Σουηδία) σημείωσε: “Αυτή η συμφωνία είναι καταλύτης για θετικές αλλαγές, δέσμευση για συνεχή βελτίωση και δείχνει τη συλλογική μας ευθύνη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Αλλά ο αγώνας μας απέχει πολύ από το να τελειώσει. Είμαι πολύ απογοητευμένη που ορισμένα κράτη μέλη επέλεξαν να σταθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας και να εμποδίσουν τη συμπερίληψη νομοθεσίας για τον βιασμό που βασίζεται σε έλλειψη συναίνεσης. Ωστόσο, διατηρώ την ελπίδα ότι προωθώντας μια πολιτιστική αλλαγή γύρω από τη συναίνεση στην Ευρώπη, μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για τη θέσπιση της νομοθεσίας στο μέλλον. Θα επιμείνουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών έως ότου η κοινωνική αλλαγή είναι αναμφισβήτητη”.
πηγή news247.gr