Ευρεία σύσκεψη με θέμα την αντισεισμική θωράκιση, υπό την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕΧ, Κατερίνα Ζωγράφου, πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής.
Δήμαρχοι, εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και επισήμονες, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, συζήτησαν για τα επίπεδα ετοιμότητας και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
«Η σεισμική δραστηριότητα να αποσβεστεί σταδιακά, όπως εμφανίστηκε – Ιδιαίτερη περίπτωση οι μονές του Αγίου Όρους»
Καθησυχαστικός φάνηκε ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μετά το τέλος της ευρείας σύγκλισης στην Αντιπεριφέρεια της Χαλκιδικής για το θέμα των σεισμών.
«Μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη έγινε η τακτική συνεδρίαση. Μια τακτική συνεδρίαση που είχε ως στόχο να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την αντισεισμική μας θωράκιση στην ΠΕ Χαλκιδικής. Βεβαίως αφορμή για τη σύγκλιση αυτή ήταν η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται στο θαλάσσιο χώρο. Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι η σύγκλιση αυτή είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να γίνεται δύο φορές το χρόνο, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Όλοι οι φορείς οι οποίοι συμμετείχαν, η περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι και οι υπόλοιποι φορείς και οι εθελοντικές οργανώσεις, εξέθεσαν το βαθμό ετοιμότητας που έχουν, τις δυνατότητές τους, τα θέματα που έχουν. Θεωρώ πως ήταν μια πολύ γόνιμη συνάντηση που κατέληξε να προτείνουμε και θέματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της αντισεισμικής θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής, αλλά και γενικότερα της Ελλάδας», δήλωσε αρχικά ο κ. Λέκκας.
Σε ερώτηση για το ρήγμα που δίνει τις σεισμικές δονήσεις στη Χαλκιδική, ο καθηγητής απάντησε πως «το ρήγμα είναι παλιό γιατί τα γεωλογικά ρήγματα δεν γίνονται τώρα. Έγιναν σε προηγούμενες γεωλογικές περιόδους. Είναι ένα ρήγμα νέο, από την άποψη ότι είναι υποθαλάσσιο, έχει πεπερασμένες διαστάσεις και δυνατότητες να δώσει κάποιο σεισμό. Δεν μπορεί αυτό καθ’ αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλα μεγέθη, συνεπώς δε θα έχουμε επιπτώσεις. Πιθανότατα η σεισμική δραστηριότητα να αποσβεστεί σταδιακά, όπως εμφανίστηκε. Πιθανότατα να έχουμε κάποια επιμονή της δραστηριότητας για κάποιες εβδομάδες ακόμα, χωρίς να δώσει μεγάλα μεγέθη σεισμών. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε για πόσο. Συνήθως αυτές οι δραστηριότητες διαρκούν για 3-5 εβδομάδες, αλλά σε άλλες περιπτώσεις όπως στο Αρκαδοχωρι, διήρκεσε 6 μήνες. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κάθε μία περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τη δική της έκφραση σεισμικότητας. Συνεπώς δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάρκεια. Εγώ πιστεύω ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει σταδιακή απόσβεση και θα εξαφανιστεί».
Αναφερόμενος στις μονές του Αγίου Όρους, επισημαίνει πως αυτές «είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Θέλουν ειδικές οδηγίες. Είμαι σε επαφή με τον κ. Στεφανή, τον νέο Διοικητή του Αγίου Όρους».
Καταληκτικά, κληθείς να δώσει συμβουλές στους κατοίκους της Χαλκιδικής, ο κ. Λέκκας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η κυρίαρχη συμβουλή είναι ότι δε θα πρέπει να δίνουν σημασία σε φήμες που κυκλοφορούν ή σε αβάσιμες ειδήσεις. Θα πρέπει να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες των φορέων και της πολιτείας. Θα πρέπει να έχουν γνώση του τι κάνουμε στο σεισμό, μέσα από τις σελίδες των αρμόδιων υπουργείων και φορέων. Δεν χρειάζεται πανικός, δεν χρειάζεται φόβος. Θα πρέπει να αποφεύγουμε πολύ παλιά σπίτια, τα οποία μπορούν με το παραμικρό να υποστούν ζημιά και θα πρέπει να αποφεύγουμε επικίνδυνες περιοχές όπου μπορεί να γίνει μια κατολίσθηση. Θα πρέπει να δίνουν βάση στις επίσημες ανακοινώσεις της πολιτείας και στους επιστημονικούς φορείς».
«Θα ακολουθήσει άσκηση πεδίου το επόμενο χρονικό διάστημα»
Από την πλευρά της η Κατερίνα Ζωγράφου, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΧ, επισήμανε πως, «συγκλήθηκε σήμερα για πρώτη φορά στη Χαλκιδική το τακτικό συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας με θέμα τους σεισμούς. Βρίσκεται στο πλαίσιο των ευρύτερων συντονιστικών που διοργανώνουμε ως περιφερειακή ενότητα και βέβαια για το τρέχον έτος είναι το πρώτο. Για το 2025 θα έχουμε δύο φορές τον χρόνο συντονιστικό για πυρκαγιές, για πλημμύρες και για σεισμούς. Μας απασχόλησε η σεισμική δραστηριότητα που έχουμε τους τελευταίους μήνες με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους. Αυτός ήταν και ο λόγος που καλέσαμε επιστήμονες σεισμολόγους. Μας τίμησε με την παρουσία του και ο κ. Λέκκας ως πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Η συμμετοχή ήταν πλήρης και ουσιαστική στο συντονιστικό, με την παρουσία όλων των θεμάτων των επιχειρησιακών φορέων, τον υποδιοικητή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Εκτιμώ ότι πήγε καλά. Ο στόχος και ο σκοπός μας ήταν να δούμε το επίπεδο ετοιμότητας και να συντονιστούμε περισσότερο μεταξύ μας οι φορείς. Ήταν μία άσκηση επί χάρτου. Θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και κάποια άσκηση πεδίου, όπως προβλέπεται. Θέλουμε να πούμε προς τους πολίτες της Χαλκιδικής ότι οι φορείς συνεργάζονται, βρίσκονται σε ετοιμότητα και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε κάποιο μεγαλύτερο σεισμικό φαινόμενο, διότι και οι επιστήμονες ήταν καθησυχαστικοί. Όμως θα πρέπει εμείς ανά πάσα ώρα και στιγμή να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση».
«Οι δήμοι βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας»
Ο Στέλιος Βαλιάνος, δήμαρχος Αριστοτέλη, τόνισε πως «από τις αναλύσεις των καθηγητών δεν προέκυψε κάτι πολύ ανησυχητικό για την περιοχή. Παρακολουθούν το φαινόμενο. Θα είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους. Νομίζω πως δεν τίθεται θέμα ανησυχίας από το φαινόμενο έτσι όπως εξελίσσεται. Οι δήμοι βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας. Είδα ένα πολύ υψηλό επίπεδο συντονισμού, συμμετοχής και ετοιμότητας από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις του νομού».
«Οι δήμοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»
Ο Μανώλης Καρράς, δήμαρχος Νέας Προποντίδας, δήλωσε πως «ήταν μία καθιερωμένη συνάντηση όπου συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την πρόληψη για τους σεισμούς. Ειπώθηκαν πολλά σπουδαία ζητήματα όπως ο προσεισμικός έλεγχος. Έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος σε πάρα πολλά σχολεία του δήμου μας. Έχουν καταγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Έχουν οριστεί οι χώροι. Είναι κάποιες διαδικασίες για τις οποίες οι δήμοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που γίνει κάποιο ανάλογο γεγονός. Θεωρώ πως πρέπει να γίνονται συχνά τέτοιες συναντήσεις, αλλά και ασκήσεις ετοιμότητας».
«Θα εντείνουμε τους ελέγχους σε κάποια κτίρια συνάθροισης κοινού»
Ο Γιώργος Εμμανουήλ, δήμαρχος Πολυγύρου, σημείωσε πως «δηλώσαμε οι δήμαρχοι τις ενέργειες που έχουμε κάνει, το πλαίσιο των σχεδίων που έχουμε εκπονήσει για την αντισεισμική προστασία. Το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε και κάποιους ελέγχους που πιθανών χρειάζονται σε κάποια κτίρια συνάθροισης κοινού, όπως τα σχολεία που έχουν ήδη ελεγχθεί, αλλά θα γίνει έλεγχος και σε δεύτερο βαθμό. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι η πρόληψη και η σωστή προετοιμασία από τη στιγμή που είμαστε σε μία χώρα με πολλούς σεισμούς είναι αυτή που μας σώζει».
«Μας απασχολεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα»
Ο Χρήστος Ράμμος, Πρόεδρος ΟΦΚΑΘ, δήλωσε πως «κληθήκαμε και εμείς στη συνεδρίαση, καθώς έχουμε τρεις βάσεις ετοιμότητας στη Σάρτη, στην Κασσάνδρα και στην Ορμύλια. Μας απασχολεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα, αλλά πιο πολύ πρέπει να δούμε την πρόληψη και την ενημέρωση του κόσμου. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα, όπως είμαστε τόσα χρόνια εμείς οι εθελοντές».