Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.
Ειδικότερα, οι βουλευτές κάνουν λόγο για τις τιμές πώλησης του προϊόντος που δεν αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στον παραγωγό, αλλά και για τις υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής
Οι τιμές προς τους ελαιοπαραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής, που ανακοινώθηκαν φέτος από τις εταιρίες εμπορίας δίνουν μέση τιμή 1 ευρώ/κιλό που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφήσει εισόδημα επιβίωσης στον παραγωγό λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο κατά μέσο όρο ξεπερνά τα 90 λεπτά/κιλό.
Παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής είναι η αύξηση της τιμής στο ρεύμα για τα αντλιοστάσια, στο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα, στα αγροτικά εφόδια για την καλλιέργεια.
Επίσης, εξαιτίας της έλλειψης νερού άρδευσης από την ξηρασία και την ανομβρία, μεγάλος όγκος της παραγωγής παρουσιάζει μικροκαρπία και για αυτόν τον λόγο προβλέπεται ότι θα κατευθυνθεί στην ελαιοποίηση με ακόμα μικρότερη τιμή για τους ελαιοπαραγωγούς.
Την ίδια στιγμή για άλλη μια χρονιά η παράδοση της συγκομιδής από τους παραγωγούς επί δυο εβδομάδες γινόταν με “ανοιχτή” τιμή, χωρίς δηλαδή να γνωρίζουν το πόσο τελικά θα πληρωθούν.
Όλα αυτά εμποδίζουν την επιβίωση των ελαιοπαραγωγών, των οικογενειών τους αλλά και την ίδια τη συνέχιση της καλλιέργειας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
– Να εξασφαλιστεί εγγυημένη τιμή για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής του παραγωγού, να επιτρέπει την αξιοπρεπή επιβίωση της αγροτικής οικογένειας και τη συνέχιση και ανάπτυξη της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
– Να παταχθεί από το κράτος το καθεστώς των “ανοιχτών τιμών” και να υποχρεωθούν οι έμποροι να ανακοινώνουν τιμή αγοράς πριν από οποιαδήποτε πράξη αγοροπωλησίας.
– Να μειωθεί το κόστος παραγωγής σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης, αγροτικά εφόδια.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας