Ερώτηση με θέμα τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. υπέβαλε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής της ΝΔ Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς.
Ο βουλευτής ανατρέχει στην υπογραφή, από τις 5 Φεβρουαρίου 2021 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της τροποποίησης της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός» για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας η οποία κατόπιν κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με το ν. 4785/2021 (ΦΕΚ 42 Α).
Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Βαγιωνάς, τόσο στις δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΝ μετά το πέρας της τελετής υπογραφής της σύμβασης, όπως αυτές αναγράφονται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, όσο και στις τοποθετήσεις κατά τη συζήτηση της Επενδυτικής Συμφωνίας στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια, τονίστηκε από πλευράς του Υπουργείου η σπουδαιότητα και αναγκαιότητα επανεκκίνησης μιας από τις μεγαλύτερες, άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς θα υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία με την αύξηση των θέσεων εργασίας, την αύξηση των άμεσων εσόδων για το ελληνικό κράτος και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ως αποτέλεσμα εφαρμογής νέων τεχνολογιών σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, τονίζει στην ερώτηση του ο βουλευτής Χαλκιδικής, μόλις 8 μήνες μετά την υπογραφή της, η Ελληνικός Χρυσός ανακοινώνει τον «Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021-2024», ο οποίος περιλαμβάνει σύμφωνα με την από 15.10.21 ανακοίνωση της εταιρείας «σειρά λειτουργικών αλλά και οικονομικών ορόσημων, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη εμπορικής παραγωγής στο παγκόσμιας κλάσης μεταλλείο των Σκουριών.» Ως ορόσημα του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021-2024, η εταιρεία αναφέρει τα ακόλουθα:
- Επένδυση σε προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις εγκαταστάσεις των Σκουριών, καθώς και ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού. Δεν αναφέρεται έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του μεταλλείου Σκουριών, παρ’ ότι είναι πλήρως αδειοδοτημένο από το Υπουργείο, με πρόσφατη σχετικά πράξη τροποποίησης της ΑΕΠΟ για τη νέα τεχνολογία απόθεσης (ΑΔΑ: ΡΩ7Ζ4653Π8-9ΕΝ), άνευ υποβολής νέας ΜΠΕ.
- Πρόσθετοι πόροι και περαιτέρω επενδύσεις θα κατευθυνθούν …με στόχο την ενίσχυση… της παραγωγικότητας στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, καθώς και την αύξηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής του, από 400ktn/έτος σε 650ktn/έτος. Δεν αναφέρεται ότι το συμπύκνωμα της Ολυμπιάδας είναι η πρώτη ύλη του εργοστασίου χρυσού και θα έπρεπε η μεγιστοποίηση της παραγωγής του να αναμείνει την κατασκευή του εργοστασίου, για προφανείς λόγους απώλειας προστιθέμενης αξίας, τελών (royalties) και λοιπών οφελών για τη χώρα μας και τον τόπο.
- Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών αντιμετωπίζει έλλειψη αποθεμάτων μεταλλεύματος και αναμένεται να εισέλθει πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας….. οι υπόγειες εργασίες θα σταματήσουν προσωρινά και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης…. Στην πλειονότητά τους, οι εργαζόμενοι στις Μαύρες Πέτρες θα απορροφηθούν στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, και σταδιακά στις Σκουριές καθώς το έργο θα εξελίσσεται προς την πλήρη ανάπτυξή του. Ενώ στο εγκεκριμένο νέο επενδυτικό σχέδιο προβλέπεται η συνέχιση λειτουργίας των Μαύρων Πετρών.
- H Εldorado Gold συνεχίζει να διερευνά εναλλακτικές για τη χρηματοδότηση της επένδυσης για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με την ολοκλήρωση της οποίας θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση. Ενώ με τη νέα σύμβαση εγκρίθηκε νέο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο είναι ήδη σχεδόν στο σύνολό του αδειοδοτημένο και είναι απαράδεκτο η εταιρεία να εμπαίζει το Ελληνικό Δημόσιο με τη μη λήψη επενδυτικής απόφασης από την πλευρά της, την καταστρατήγηση δηλαδή της συμφωνίας που υπέγραψε και κύρωσε η Ελληνική Βουλή.
Επιπλέον, με την απάντηση στην υπ’ αριθμό 2888/22-12-20 Ερώτηση Βουλής, δηλώθηκε ότι είναι εν γνώσει του Υπουργείου ελληνική, περιβαλλοντικά φιλική, μέθοδος ανάκτησης πολυτίμων και λοιπών μετάλλων, η οποία θα μπορούσε (καθ’ υπόδειξη του Υπουργείου) να αξιολογηθεί άμεσα πιλοτικά/εργαστηριακά από την εταιρεία, και εφόσον τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, να αξιοποιηθεί για την επιθυμητή καθετοποιημένη παραγωγή χρυσού.
Ειδικότερα στην ερώτησή του ο κ. Βαγιωνάς ζητά από τον Υπουργό απάντηση σε τρία επιμέρους σημεία που είναι τα εξής:
- Ο Oδικός Xάρτης αποτελεί πραγματικά μέρος της εφαρμογής της Επενδυτικής Συμφωνίας (ν. 4785/2021), η οποία έθεσε το πλαίσιο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να αναδείξει τη χώρα σε κορυφαίο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη; Ή αποτελεί ήδη παραβίαση της σύμβασης;
- Ο Οδικός Χάρτης εξασφαλίζει πραγματικά την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας μέχρι το επίπεδο της μεταλλουργίας παραγωγής χρυσού; Ή επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της παραγωγής συμπυκνώματος χρυσού, η οποία ακυρώνει ήδη τη μεταλλουργία καθώς εξάγεται η πρώτη ύλη της;
- Σε ποιες δράσεις θα προχωρήσει το Υπουργείο, για τη διασφάλιση της εφαρμογής της σύμβασης, και των οφελών που ανακοινώθηκαν με την υπογραφή της, δηλαδή της αύξησης και όχι μείωσης των θέσεων εργασίας για την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής;