Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η πλήρης ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν όπου από την πρώτη του νέου χρόνου, η Ελλάδα συνδέεται επιτέλους οδικώς με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που καταργεί τους ελέγχους στα σύνορα με τη χώρας μας. Αυτό θα κάνει τη διαδρομή προς την Ελλάδα ταχύτερη και ευκολότερη, ειδικά για όσους ταξιδεύουν οδικώς από τη Ρουμανία προς τον δημοφιλή προορισμό που δεν είναι άλλος από τη Χαλκιδική.
Με ανοιχτές λοιπόν τις μπάρες, και χωρίς ελέγχους, περνούν πλέον οι οδηγοί, τα σύνορα στην Βουλγαρία. Την πεποίθηση, ότι η ελεύθερη διέλευση των συνόρων θα φέρει περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη στη Χαλκιδική, ενισχύοντας τον τουρισμό, το εμπόριο και τις οδικές μετακινήσεις, εκφράζει στο XalkidikiPolitiki ο πρόεδρος των Ξενοδόχων του νομού Γρηγόρης Τάσιος, την ίδια ώρα που τονίζει ότι «τον Νοέμβριο του 2023 με την τότε ευρωβουλευτή κα. Σπυράκη είχαμε κάνει ερώτημα σχετικό στο Ευρωκοινοβούλιο για το πότε η συνθήκη Σένγκεν θα εφαρμοστεί και στα χερσαία σύνορα με την απάντηση να είναι το 2024, πράγμα το οποίο συνέβη στο τέλος της χρονιάς που πέρασε».
Ο κ. Τάσιος παραθέτει δύο στοιχεία που αφορούν την βόρεια Ελλάδα και δη τη Χαλκιδική όσον αφορά τις ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις του οδικού τουρισμού, ύστερα από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν Βουλγαρίας-Ρουμανίας: «Η κατάργηση των ελέγχων Βουλγαρίας-Ελλάδας αναμένεται να μειώσει τις ουρές και τις καθυστερήσεις που υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο και να κάνει την διαδρομή ταχύτερη, αλλά και ευκολότερη. Αυτό θα βοηθήσει κυρίως στις κρατήσεις από τη Ρουμανία -όσον αφορά τον Προμαχώνα- και ιδιαίτερα την Κεντρική και Βόρεια Ρουμανία, μιας και η διαδρομή ήταν ιδιαίτερα πολύωρη. Από εκεί και πέρα όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει σαν φορείς είναι να μην καθυστερήσουν τα έργα εκσυγχρονισμού του Προμαχώνα και των άλλων συνοριακών σταθμών, εξαιτίας του ότι έχουμε μια ελεύθερη μετακίνηση».
Σύμφωνα με τον παραπάνω η Χαλκιδική τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλες αφίξεις οδικών τουριστών από τις χώρες των Βαλκανίων, ειδικά της Ρουμανίας: «Η ζώνη Σένγκεν θα αποτελέσει έναν κομβικό προορισμό και σημείο διέλευσης περισσότερο για τους Ρουμάνους, όσον αφορά τις κρατήσεις στον νομό, μιας και η διαδρομή όπως προαναφέραμε ήταν δύσκολη και πολύωρη, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε με τη Βουλγαρία, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό», λέει και συνεχίζει: «Η Χαλκιδική έχει περίπου 600.000 αφίξεις οδικών τουριστών, με παραπάνω του 1/3 να ανήκει στους Ρουμάνους. Οπότε όπως αντιλαμβάνεται κανείς από την χώρα αυτή η Χαλκιδική αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά, προσελκύοντας περισσότερους τουρίστες».
Μεταξύ άλλων ο ίδιος έκανε λόγο και για τις κρατήσεις της σεζόν του 2025: «Διανύουμε την περίοδο early booking, δηλαδή τις χειμερινές εκπτώσεις για να κάνει κάποιος διακοπές το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής υπάρχει μια σταθερή ροή, όπου κινούμαστε περίπου στα περσινά επίπεδα αυτής της εποχής. Όσον αφορά τις προκρατήσεις για τη δυτική αγορά η Γερμανία κινείται στα κανονικά επίπεδα, η Αγγλία έχει μία στέρηση και η Πολωνική αγορά βρίσκεται και αυτή σε μια ροή κρατήσεων», και παράλληλα γνωστοποίησε ότι οι εθνικότητες που δείχνουν ενδιαφέρον και αναμένεται στο επόμενο διάστημα να προβλέπεται περισσότερες κρατήσεις είναι αυτές της «Ολλανδίας, της Αυστρίας, αλλά και της Φιλανδίας μέσω του αεροδρομίου Μακεδονίας».
Πάντως μία πιο καθαρή εικόνα για τον τουρισμό στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων κ. Τάσιο, περιμένουμε να έχουμε μετά την διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του μήνα Μάρτιου.