Μια ξεχωριστή παράδοση που συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 2003 ζωντανεύει κάθε Μεγάλη Εβδομάδα στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Ο στολισμός του Επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης δεν είναι απλώς εντυπωσιακός – είναι ένα συλλογικό έργο τέχνης, γεμάτο πίστη και αφοσίωση.
Η Ουρανούπολη ντύνεται με πέρλες: Ο μοναδικός Επιτάφιος που συγκινεί κάθε Πάσχα
Η μοναδικότητα του Επιταφίου εντοπίζεται στην τεχνική του: χιλιάδες πέρλες, καρφίτσες και χάντρες τοποθετούνται επάνω σε ειδικά καλούπια από φελιζόλ, δημιουργώντας κάθε χρόνο ένα νέο σχέδιο. Το φετινό μοτίβο είναι εμπνευσμένο από εκκλησιαστικό χειρόγραφο, κυριαρχεί το πένθιμο μωβ και απαιτεί περισσότερες από 200.000 πέρλες για να ολοκληρωθεί.

Η κυρία Κατερίνα Ρήγα, μία από τις γυναίκες που έχουν ταυτιστεί με την παράδοση αυτή, περιγράφει τη διαδικασία, μιλώντας στο Xalkidikipolitiki: Η προετοιμασία ξεκινά αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, με την επιλογή του σχεδίου, την αποτύπωσή του σε ριζόχαρτο και τη μεταφορά του στα φελιζόλ. Από την Καθαρά Δευτέρα, δεκάδες κάτοικοι του χωριού αναλαμβάνουν να διακοσμήσουν τα κομμάτια στο σπίτι τους. Το κάθε τμήμα συναρμολογείται αργότερα στον ναό, πάνω στη βάση που αλλάζει κάθε τρία χρόνια.

Περίπου 50 οικογένειες συμμετέχουν ενεργά, με τις γυναίκες να συναντιούνται καθημερινά στον χώρο της εκκλησίας και να εργάζονται πρωί και απόγευμα, μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη. Την Κυριακή των Βαΐων φτάνουν τα λουλούδια και η τοποθέτηση ξεκινά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης. Ο στολισμός ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Πέμπτη, αμέσως μετά τα Δώδεκα Ευαγγέλια.
«Όλα γίνονται προς δόξαν Θεού», σημειώνει ο πατέρας Γεώργιος, εφημέριος της ενορίας. Όπως εξηγεί, η δημιουργία του Επιταφίου δεν απαιτεί μεγάλες δαπάνες, καθώς τα περισσότερα υλικά επαναχρησιμοποιούνται, ενώ όλα γίνονται με εθελοντική εργασία και προσφορές. Ο Επιτάφιος παραμένει στον ναό έως την εορτή της Αναλήψεως, σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα, δίνοντας στους πιστούς τη δυνατότητα να τον επισκεφθούν και να τον προσκυνήσουν.
Άλλωστε όπως σημειώνει και ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, η μοναδικότητα του έργου προσθέτει σε αυτό που ονομάζεται «Πάσχα στην Ουρανούπολη» μια καινοτόμα θρησκευτική παράδοση, η οποία μεταξύ άλλων προσελκύει προσκυνητές και επισκέπτες από όλες τις ορθόδοξες χριστιανικές αγορές.
Η Ουρανούπολη, λόγω της γειτνίασής της με το Άγιο Όρος, βιώνει το Πάσχα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης. Η περιφορά του Επιταφίου περνά από τα κοιμητήρια, όπου τελείται τρισάγιο, ενώ η Αναστάσιμη Ακολουθία ξεκινά κάτω από τον ιστορικό Πύργο Προσφορίου – που από το 1018 μ.Χ. ανήκε στο μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου – και καταλήγει με λιτανεία στον ναό.
Αυτός ο Επιτάφιος, καρπός κοινής προσπάθειας και πίστης, δεν είναι απλώς ένα εθιμικό στολίδι. Είναι μια ζωντανή μαρτυρία αγάπης, τέχνης και συνέχειας, που κάθε χρόνο ανανεώνεται για να συγκινήσει – και να ενώσει – μια ολόκληρη κοινότητα.