• ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κυβερνητικού διαπραγματευτικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών το βράδυ της Δευτέρας 08/01 στο υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, με το πολυνομοσχέδιο με τίτλο, «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις» των περίπου 600 σελίδων, θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», καθώς και φορολογικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα». Όσον αφορά τις ρυθμίσεις που εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο και αφορούν στο υπουργείο Οικονομίας, σχετίζονται με την παροχή επιπλέον κινήτρων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), τον καθορισμό των κριτηρίων για τα αρτοποιεία, την απλοποίηση των λατομικών δραστηριοτήτων, αλλά και την επιτάχυνση υλοποίησης των δημοσίων έργων, ενώ θα προστεθούν στις βελτιώσεις που αφορούν στους νόμους για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης και σύστασης επιχειρήσεων, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το γραφειοκρατικό βάρος σε όσους επιθυμούν να επιχειρήσουν και να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα. Επίσης, θα υπάρξει, άμεσα, νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση νέου πλαισίου για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς. Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς οι ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων (άρθρο 208) ότι από τις 21.2.2018 οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης.
• ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ & ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Διάταξη με την οποία καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία έρχεται πολύ σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή. Πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ξεκινήσουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και από το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα πραγματοποιούνται στην εμπορική αξία των ακινήτων. Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί από το ΥΠΟΙΚ εντός του Ιανουαρίου. Στόχος είναι το Φεβρουάριο ή το αργότερο έως τον Μάρτιο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και από το Δημόσιο. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα με την οποία γίνονται σήμερα οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου. Σημειώνεται πως το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίος μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην Εφορία,.
• ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Ένα πάγιο αίτημα των βιομηχάνων, αυτό της άμεσης αδειοδότησης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, φαίνεται να είναι έτοιμη να ικανοποιήσει η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα , αναφέρουν πως το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο να καταθέσει το προσεχές διάστημα στη Βουλή το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, θα προβλέπει τη δημιουργία help desk, κατά τα πρότυπα της αδειοδότησης των τουριστικών επενδύσεων μείζονος σημασίας που τρέχει από τα τέλη του 2011 η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ). Με “μπούσουλα” λοιπόν το συγκεκριμένο μοντέλο, που τρέχει ήδη στο υπουργείο Τουρισμό, θα στηθεί αντίστοιχη Υπηρεσία Μιας Στάσης και στο υπουργείο Οικονομίας. Απώτερος στόχος να μειωθεί ο χρόνος για την αδειοδότηση μιας βιομηχανίας από τα 10 χρόνια που είναι σήμερα στους 6-12 μήνες. Ο στόχος της μείωσης του χρόνου για την αδειοδότηση μιας βιομηχανικής επένδυσης θα επιτευχθεί διότι, την κάθε υπόθεση θα αναλαμβάνει συγκεκριμένη ομάδα της Υπηρεσίας η οποία θα έχει και την ευθύνη για να “τρέξει” όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίας με σημαντικότερη εξ αυτών το πολεοδομικό σκέλος και τα περιβαλλοντικά θέματα. Στο πλαίσιο αυτό εντός της υπηρεσίας, η οποία θα πληρώνεται από τον επενδυτή για να “τρέξει” την όλη διαδικασία, θα υπάρχει και πολεοδομικό γραφείο, το οποίο θα γνωμοδοτεί ως προς την καταλληλότητα ή/και σκοπιμότητα, γηπέδων και οικοπέδων για την εγκατάσταση των βιομηχανιών, θα εγκρίνει με βάση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τις αρχιτεκτονικές μελέτες, θα χορηγεί άδειες δόμησης, θα χορηγεί βεβαιώσεις σύνδεσης με δίκτυα οργανισμών κοινής ωφελείας, θα επεξεργάζεται σχέδια γενικών οδηγιών, εγκυκλίων και αποφάσεων για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης κ.α. Επίσης ο υπάλληλος που θα αναλαμβάνει από πλευράς της αρμόδιας υπηρεσίας να τρέξει τον κάθε φάκελο θα είναι υπεύθυνος για την πορεία ολοκλήρωσης του. Δηλαδή θα προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες ρήτρες για κάθε στάδιο υλοποίησης της όλης διαδικασίας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία, θα ασχολείται με την αδειοδότηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων μείζονος σημασίας. Ως μείζονος σημασίας θα ορίζεται μια βιομηχανική επένδυση με βάση το ύψος της, την περιοχή στην οποία θα εγκαθίσταται, τις θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργεί και την προστιθέμενη αξία που θα προσθέσει στην οικονομία.
• ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ 100 ΔΙΣ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ξεπέρασε τα 100 δισ. το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 100,739 δισ. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο τον Νοέμβριο αυξήθηκαν στο ποσό των των 11,631 δισ. ευρώ έναντι 10,444 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (που είχαν δημιουργηθεί πριν την 31-12-2016) διαμορφώθηκαν τον Νοέμβριο στο ποσό των 89,108 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) να ανέλθουν στο ποσό των 100,739 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των οφειλετών προς το δημόσιο τον Νοέμβριο ανήλθε σε 4.207.117 άτομα. Οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 1.783.858 ενώ όσοι βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 1.035.296. Απ’ την άλλη πλευρά, στα 3,141 δισ. μειώθηκαν τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες έναντι του ποσού των 3,460 δισ. ευρώ στο οποίο ανέρχονταν τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, επανερχόμενες μετά από τρία χρόνια στο ύψος που βρίσκονταν τον Δεκέμβριο του 2014. Μείωση σημείωσαν τον Νοέμβριο και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στο ποσό των 776 εκατ. ευρώ έναντι 832 εκατ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο. Το μεγαλύτερο ποσό στο σύνολο των υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες αφορούν οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίες τον Νοέμβριο μειώθηκαν στα 1,754 δισ. ευρώ έναντι 1,954 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
• ΕΦΚΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ
Μόνον όσες επιχειρήσεις κρίνονται «βιώσιμες» θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών από 20.000 έως 50.000 ευρώ, προς Ταμεία, εφορία και τράπεζες, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Τη διαδικασία τυποποιημένου ελέγχου των φακέλων που κατατίθενται στην ειδική πλατφόρμα της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους περιγράφει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι βιώσιμες επιχειρήσεις είναι αυτές που παρουσιάζουν κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στην τελευταία χρήση, ή σε 2 από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης καθώς και ταυτόχρονα, το σύνολο των οφειλών (εκτός των τόκων υπερημερίας) προς τα κέρδη είναι ίσο ή μικρότερο από 8.
• ΜΕ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ
Ισχυρό νομολογιακό προηγούμενο για περίπου 70.000 δανειολήπτες που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια την περίοδο 2006-2008 με ρήτρα αποπληρωμής σε ελβετικό φράγκο, αποτελεί η απόφαση 791/2017 του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, στις 29/12/2017.Με την απόφαση, δικαιώνεται, σε δεύτερο βαθμό, ζευγάρι δανειοληπτών και υποχρεώνεται η τράπεζα από την οποία είχαν λάβει συγκεκριμένα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, να δεχτεί την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων με την παλαιά ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων τους. Ο όρος της σύμβασης που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων δυνάμει της τρέχουσας ισοτιμίας, κρίθηκε τελεσίδικα άκυρος και καταχρηστικός λόγω της αδιαφάνειάς του.
• EUROSTAT :Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
Το εποχιακά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ (EA19) ήταν 8,7% το Νοέμβριο του 2017, από 8,8% τον Οκτώβριο του 2017 και από 9,8% το Νοέμβριο του 2016. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που σημειώθηκε στη ζώνη του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2009. Η ανεργία στην ΕΕ28 το Νοέμβριο του 2017 ήταν 7,3%, από 7,4% τον Οκτώβριο του 2017 και από 8,3% το Νοέμβριο του 2016. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που διαπιστώθηκε στην ΕΕ28 από τον Οκτώβριο του 2008. Μεταξύ των κρατών μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Νοέμβριο του 2017 καταγράφηκαν στη Δημοκρατία της Τσεχίας (2,5%), στη Μάλτα και στη Γερμανία (και τα 3,6%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (20,5% το Σεπτέμβριο του 2017) και στην Ισπανία (16,7%). Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε όλα τα κράτη μέλη για τα οποία τα δεδομένα είναι συγκρίσιμα με την πάροδο του χρόνου. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (από 23,2% σε 20,5% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Σεπτεμβρίου 2017), Πορτογαλία (από 10,5% σε 8,2%), Κροατία (από 12,5% σε 10,4%) και Κύπρος (από 13,1% ). Τον Νοέμβριο του 2017, 3.698 εκατομμύρια νέοι (κάτω των 25 ετών) ήταν άνεργοι στην ΕΕ28, εκ των οποίων 2.624 εκατομμύρια ήταν στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2016, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 429.000 στην ΕΕ28 και κατά 286.000 στη ζώνη του ευρώ. Το Νοέμβριο του 2017, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 16,2% στην ΕΕ28 και 18,2% στη ζώνη του ευρώ, έναντι 18,2% και 20,5% αντίστοιχα το Νοέμβριο του 2016. Το Νοέμβριο του 2017, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Τσεχική Δημοκρατία (5,0% ) και στη Γερμανία (6,6%), ενώ το υψηλότερο ήταν στην Ελλάδα (39,5% το Σεπτέμβριο του 2017), στην Ισπανία (37,9%) και στην Ιταλία (32,7%).
• ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 τίθεται σε παραγωγική λειτουργία, το νέο Πληροφοριακό Σύστημα εθνικής εμβέλειας του Υπουργείου Εσωτερικών, το «Μητρώο Πολιτών», το οποίο θα διασυνδέει 1036 υπηρεσίες Ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες Δημοτολογίου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών. Με το νέο σύστημα αλλάζει ριζικά η φιλοσοφία και τρόπος οργάνωσης των στοιχείων αστικής και δημοτικής κατάστασης του πολίτη, απλουστεύονται οι διοικητικές διαδικασίες για την τήρηση, επεξεργασία και διάθεσή τους και τίθενται οι βάσεις α) για τη σταδιακή κατάργηση των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που ζητούνται σήμερα από τρίτους φορείς του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και β) για το σχεδιασμό και την παροχή στον πολίτη ηλεκτρονικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους. Έτσι ο πολίτης δεν θα είναι πλέον αναγκασμένος να προσφεύγει στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ή τα ΚΕΠ, για να λάβει πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, όπως αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων, αποσπάσματα οικογενειακής μερίδας, κ.λπ., αφού η ζητούμενη πληροφορία θα διατίθεται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους φορείς μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής διασύνδεσης.
• ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.