Ιδιαίτερα λαμπρή ήταν η τελετή ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε επίτιμο Δημότη Ν. Προποντίδας, που έλαβε χώρα στο δημοτικό θέατρο Ν. Τρίγλιας το μεσημέρι της Παρασκευής, βάσει απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.
Παράλληλα, δόθηκε το όνομά του σε πλατεία η οποία βρίσκεται μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Ν. Τρίγλιας.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Μ. Καρράς, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης είναι εκείνο που κράτησε και κρατά ενωμένους όλους τους προσφυγικούς πληθυσμούς του τόπου. Η επίσκεψη του Πατριάρχη συμπίπτει με τα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο δήμαρχος μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον Πατριάρχη και το έργο του, τον τρόπο που πάντα υποδέχεται αντιπροσωπείες του δήμου στο Πατριαρχείο και την αγάπη που τον χαρακτηρίζει για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Ο κ. Καρράς επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Πατριάρχη και τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη του δήμου.
«Είμεθα ότι είμεθα διότι υπάρχει το Φανάρι, ο Άσβεστος Φάρος της Ορθοδοξίας», ανέφερε στην ομιλία του ο Πατριάρχης. Ο Παναγιώτατος μεταξύ άλλων, είπε, ότι ως επίτιμος δημότης Ν. Προποντίδας θα περιλαμβάνει τον τόπο και τους δημότες του συχνότερα στις προσευχές του, ενώ οι δημότες αυτού του τόπου με τη σειρά τους, στη Ν. Τρίγλια η πλατεία της οποίας φέρει την ονομασία του Πατριάρχου, θα νιώθουν την ευλογία του Πατριαρχείου ακόμη περισσότερο.
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, και αναφέρθηκε στις μνήμες του προσφυγικού ελληνισμού. “Μακάρι ποτέ να μην ζήσουμε ξανά ανταλλαγές πληθυσμού”, τόνισε. Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος είπε: “Όταν ο Πατέρας της Θρησκείας του Έθνους βρίσκεται κοντά μας, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ευχαριστημένοι”.
“Δύναμη για τη Χαλκιδική μέσα από ενότητα σε κάθε προσπάθεια προσδίδει σε εμάς η επίσκεψη του Πατριάρχη”, τόνισε με τη σειρά του ο πολιτευτής της ΝΔ και πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος που ήταν παρών στις εκδηλώσεις.
Μετά την τελετή ακολούθησε παραδοσιακή εκδήλωση στον αύλειο χώρο του θεάτρου της Ν. Τρίγλιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη των χορευτικών ήταν ντυμένα με παραδοσιακές στολές και πρόσφεραν ανθοδέσμες στον Πατριάρχη.