Πέρυσι τον Αύγουστο ένα τσουνάμι που προήλθε από το νότιο Ατλαντικό ωκεανό διέσχισε αποστάσεις 10.000 χιλιομέτρων και έπληξε ακτές της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής, μέχρι και της Ασίας και ήταν η πρώτη φορά από το 2004 που ένα τσουνάμι διέσχισε τρεις διαφορετικούς ωκεανούς. Οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν το επίκεντρο και το τοποθέτησαν κοντά στις Νότιες Νήσους Σάντουιτς, 47 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού.
Ωστόσο το τσουνάμι δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα ενός σεισμού 7.5 Ρίχτερ. Σεισμολογικά δεδομένα δείχνουν πως υπήρξε μία σειρά πέντε υποσεισμών. Μάλιστα ο τρίτος “αόρατος” σεισμός στα 15 χιλιόμετρα μόλις βάθος, ήταν έντασης 8.2 Ρίχτερ.
Το τρίτο γεγονός είναι σημαντικό επειδή ήταν τεράστιο και σιωπηλό. Στα δεδομένα που κοιτάμε συνήθως για παρακολούθηση σεισμών, ήταν σχεδόν αόρατος.
Παρακολουθώντας σεισμολογικά δεδομένα με περιόδους μεγαλύτερες των 500 δευτερολέπτων, οι επιστήμονες εντόπισαν την παρουσία ενός ρηχού και αργού σεισμού που δεν είχαμε ξαναδεί. Μία αναταραχή τριών λεπτών έσπασε ένα κομμάτι 200 χιλιομέτρων, αποτελώντας το 70% της συνολικής σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε.
Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε το δεύτερο σεισμό επειδή θάφτηκε κάτω από τον πρώτο. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε περίπλοκους σεισμούς όπως αυτοί. Και αν δε χρησιμοποιήσουμε τα σωστά δεδομένα δε μπορούμε να δούμε τι κρύβεται μέσα. Με αυτούς τους περίπλοκους σεισμούς, όταν συμβαίνει ο σεισμός σκεφτόμαστε “α, αυτός δεν ήταν τόσο μεγάλος, δε χρειάζεται να ανησυχήσουμε”. Και έπειτα χτυπάει το τσουνάμι και προκαλεί μεγάλες καταστροφές. Η μελέτη αυτή είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να καταλάβουμε πώς λειτουργούν αυτά τα γεγονότα και πώς μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε ταχύτερα έτσι ώστε να ειδοποιήσουμε εγκαίρως στο μέλλον.
Πηγή: unboxholics.com