Σε καθεστώς εξαήμερης λειτουργίας και εργασίας πέρασαν οι πρώτες επιχειρήσεις του βιομηχανικού κυρίως κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1.600 επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, υπέβαλαν δηλώσεις στο σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας για μια έξτρα ημέρα απασχόλησης του προσωπικού τους το Σάββατο 6 Ιουλίου.

Οι προαναγγελίες έγιναν από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό και επισκευαστικό κλάδο, στην παραγωγή ενέργειας καθώς και στους κλάδους τροφίμων και ποτών.

Οι πρώτες δηλώσεις δείχνουν μεν ότι το νέο μέτρο έχει απήχηση στη βιομηχανία αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι γενικής εφαρμογής, καθώς ο νόμος 5023/2023 που προβλέπει την έκτη ημέρα εργασίας θέτει περιορισμούς που αποκλείουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 330.000 επιχειρήσεις με προσωπικό, προκύπτει ότι οι 1.600 που πήγαν στο εξαήμερο την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου αποτελούν μόνον το 0,5%.

Ωστόσο, επειδή ο νόμος προβλέπει και την απολογιστική δήλωση, αναμένεται ότι στο τέλος Ιουλίου θα υπάρξουν και άλλες επιχειρήσεις που θα δηλώσουν ότι έκαναν χρήση του μέτρου κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Η εξαήμερη εργασία αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, όπως η βιομηχανία, καθώς και επιχειρήσεις που είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, (με 3 βάρδιες ημερησίως των 8 ωρών η κάθε μία). Δεν αφορά Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες, ενώ προβλέπεται ρητή απαγόρευση στον νόμο για ξενοδοχεία και εστίαση.

Το νέο σύστημα εφαρμόζεται σε εργαζόμενους με πενθήμερη εργασία και η απασχόληση για την έκτη ημέρα αποφασίζεται από τον εργοδότη δηλώνοντας στην ΕΡΓΑΝΗ τον εργαζόμενο ή τους εργαζόμενους που θα απασχολήσει μια επιπλέον ημέρα της εβδομάδας, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που επικαλείται για την επιπλέον ημέρα εργασίας.

Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας θεσπίστηκε με στόχο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, κοινώς να σταματήσει η εφαρμογή εξαήμερης εργασίας εις βάρος των εργαζομένων.

Το μέτρο έχει στόχο να καλύψει έκτακτες ανάγκες σε προσωπικό στις βιομηχανίες σε περιόδους εντατικοποίησης της παραγωγής. Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται ρητά ότι χρήση της εβδομάδας εργασίας έξι ημερών δεν μπορούν να κάνουν όλες οι επιχειρήσεις πηγαίνοντας από το πενθήμερο στο εξαήμερο, αλλά μόνον οι επιχειρήσεις συνεχούς (24ωρης) λειτουργίας.

Την εξαήμερη εργασία την αποφασίζει ο εργοδότης δηλώνοντας τον εργαζόμενο ή τους εργαζόμενους που θα απασχολήσει μια επιπλέον ημέρα της εβδομάδας. Η αμοιβή για την έκτη ημέρα θα έχει προσαύξηση ημερομισθίου 40%, το ωράριο δεν υπερβαίνει τις 8 ώρες και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες. Αν η έκτη ημέρα εργασίας παρέχεται σε ημέρα Αργίας ή την Κυριακή, ο εργαζόμενος θα παίρνει και την προσαύξηση 75% συν το 40%, δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις (6ήμερο με Κυριακή ή σε μέρα Αργίας) η αμοιβή προσαυξάνεται κατά 115%.

Με το νέο σύστημα, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 48ωρο ανά τετράμηνο όπως προβλέπει η νομοθεσία. Στο 48ωρο υπολογίζονται οι πέντε ώρες υπερεργασίας την εβδομάδα (από τις 40 ως τις 45) και οι 3 ώρες υπερωριακής απασχόλησης (45η-48η).

capital.gr