Το απόγευμα της Τρίτης θα δοθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι οδηγίες για τη λειτουργία των σφαγείων στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, λόγω της ευλογιάς των προβάτων.

Στα σφαγεία Γαλάτιστας όπου σφάζονται αιγοπρόβατα, μέχρι στιγμής δεν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τη νόσο της ευλογιάς. Όπως τόνισε ο κ. Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας και παραγωγός ο ίδιος, μέχρι στιγμής η περιοχή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις νόσους που ταλαιπωρούν τις εκτροφές.

Το Xalkidikpolitiki μίλησε με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής κ. Σπήλιο Γεωργιάδη. «Περιμένουμε οδηγίες από το Υπουργείο αλλά μέχρι τώρα τα σφαγεία λειτουργούν κανονικά. Δεν εμφανίστηκε κρούσμα ευλογιάς στη Χαλκιδική και φυσικά έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Δεν επιτρέπουμε να βγαίνουν για σφαγή σε άλλους νομούς, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μεταδοθεί η νόσος», τόνισε. Δήλωσε μάλιστα με έμφαση ότι πρόκειται για μια άκρως μεταδοτική νόσο που μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό μια ολόκληρη εκτροφή. «Μπορεί να μεταφερθεί από κοπάδι σε κοπάδι ακόμη και με τα παπούτσια ενός εμπόρου κατά τη συναλλαγή, ή με άλλο τρόπο από τρίτο πρόσωπο και αντικείμενο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε αναφέροντας πως «οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή αλλά με δυσκολία λόγω των περιστατικών».

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα ως προς την ύπαρξη των ζωοανθρωπονόσων δεν έχει καταλαγιάσει η πανώλη, δεν ξεμπερδέψαμε με τον καταρροϊκό πυρετό στα αιγοπρόβατα, υφίσταται η γρίπη των πτηνών, ενώ είχαμε κρούσμα στις Σέρρες από τη νόσο της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Δεν ανησυχούν οι κρεοπώλες της Χαλκιδικής

Ο εμπορικός κόσμος της Χαλκιδικής στον τομέα του κρέατος είναι ήσυχος. Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Κουκέρης, η Χαλκιδική είναι καθαρή. Και γενικά οι περιοχές και οι νομοί πέριξ της Χαλκιδικής. «Έχουμε μικρές εκτροφές και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εμείς σφάζουμε στα Πανεπιστημιακά Σφαγεία του Λαγκαδά και οι έλεγχοι όπως και τα μέτρα πρόληψης γίνονται λεπτομερώς και συνέχεια», επισημαίνει.

Όσον αφορά τυχόν αύξηση των τιμών στη φέτα κυρίως, αυτό δεν αποκλείεται και έχει να κάνει με τη ζήτηση. Αν καταστραφούν ολόκληρες εκτροφές και μειωθεί η προσφορά μετά τις σφαγές, τότε θα μειωθεί και το γάλα. Αυτομάτως υπάρχουν επιπτώσεις στην τιμή.