Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Οκτώβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πλατανιά, η 3η συνεδρίαση του Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία με τον διακριτικό τίτλο: «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» (Ελ.ΔΑ.Π.) στο οποίο τη θέση του Γενικού Γραμματέα έχει ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Μαλλίνης.
Ένα δίκτυο με πρόεδρο τον Ιωάννη Κωνσταντάτο και Δήμους Μέλη 111 στον αριθμό αυτή τη στιγμή, ενώ οι αιτήσεις καθημερινά αυξάνονται.
Συζητήθηκαν και ομόφωνα ψηφίστηκαν τα εξής θέματα:
1. Ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Ελ.ΔΑΠ
2. Έγκριση τελικής πρότασης πλαισίου για την πολιτική προστασία των Δήμων-Μελών του Δικτύου και την θωράκιση τους στα πρότυπα του ΣΠΑΥ.
Η πρόταση θα προωθηθεί στην κυβέρνηση.
Άξονας 1: Αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων
Άξονας 2:Συστήματα προειδοποιήσης και μέσα πρόληψης.
Άξονας 3:Εξοπλισμός και μέσα υποστήριξης συντονισμού
Άξονας 4:Επιχειρησιακός εξοπλισμός και μέσα αντιμετώπισης.
Το σύνολο των προτεινόμενων παρεμβάσεων έχει καταρτιστεί λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας που διενεργήθηκε μεταξύ των Δήμων-Μελών.
3. Έγκριση σχεδίου προγραμματικής Σύμβασης που συμφωνήθηκε να υπογράψει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Ελ.ΔΑ.Π για την συμμετοχή των Δήμων στην προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.
4.Κατανομή αρμοδιοτήτων στα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
5.Εγκριση σύναψης συμβάσεων για την κάλυψη των θέσεων στελέχωσης που συνδέονται με την εξασφάλιση της τεχνικής και διαχειριστικής επάρκειας του Ελ.ΔΑ.Π
6.Έγκριση σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας
7. Ανάθεση υπηρεσίας υποστήριξης για την συγκρότηση Πρότασης πλαισίου που αφορά την Πολιτική Προστασία των Δήμων-Μελών.
8. Ανάθεση υπηρεσίας υποστήριξης για την κατάρτιση του Σχεδίου προγραμματικής Σύμβασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Ελ.ΔΑ.Π.
“Αγαπημένοι μου φίλοι έχουμε θέσει ως προτεραιότητα να παρέχουμε το ιδανικό θεωρητικό υπόβαθρο, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει στα χέρια της μια αναγκαία πρώτη ύλη, ώστε να διακρίνει τις ευκαιρίες δικτύωσης και να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που προσφέρεται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Η εξωστρέφεια στους καιρούς που ζούμε είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για τους Δήμους μας, με στόχο να μετατραπούν σε πυλώνες ανάπτυξης και ευημερίας για τις κοινωνίες των πολιτών”, αναφέρει ο δήμαρχος Σιθωνίας Ι. Μαλλίνης και συνεχίζει λέγοντας:
“Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, το πώς είναι στο χέρι μας! Έφτασε η στιγμή της ανάληψης ευθύνης, πρωτοβουλιών, επιλογή συγκεκριμένης στρατηγικής αλλά και κάλυψης στερεοτύπων και δογματισμών.
Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να περάσει σε ένα νέο μοντέλο, πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό, πιο προσφιλές στον πολίτη και θα το καταφέρουμε μέρα με την μέρα σε αυτή την πορεία”.