Συνολικά 16 συμφωνίες υπέγραψαν οι επιχειρηματίες Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας κατά τη χθεσινή υψηλού επιπέδου συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη. Πρόκειται για συμφωνίες οι οποίες υπογράφηκαν από εκπροσώπους συνολικά 100 ελληνικών και 40 σαουδαραβικών επιχειρήσεων. Οι συμφωνίες υπογράφηκαν πριν από την αναχώρηση του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός είχε μία ακόμα, άτυπη, συνάντηση με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε ιδιωτικό γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του πρίγκιπα διαδόχου. Εάν οι συμφωνίες αυτές συνδυαστούν με εκείνες που υπογράφηκαν προχθές ενώπιον των δύο ηγετών, η συνολική αξία τους μπορεί να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.
Η πλέον σημαντική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Ριάντ αφορά την ανάπτυξη καλωδίου οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων.
Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν από το γραφείο του κ. Φραγκογιάννη από ελληνικής πλευράς, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρείες ή όμιλοι Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A., Chr. Stamatiou & Sons S.A., Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A. Ειδικότερα, υπογράφηκαν μνημόνια κατανόησης (MoU) ανάμεσα σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και στην εθνική ναυτιλιακή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στους εξής τομείς: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλιακά πάνελ, διαχείριση λυμάτων, εμπορία και αποθήκευση ενέργειας (και φυσικού αερίου), προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εξαγωγή ελληνικών διοπτρών για τις ανάγκες του σαουδαραβικού στρατού, κατασκευές και υποδομές, ιχθυοκαλλιέργειες, αερομεταφορές, σωληνουργία και τουριστικά ακίνητα.
Η πλέον σημαντική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει εκείνη που υπογράφηκε ενώπιον των δύο ηγετών για την ανάπτυξη καλωδίου οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία, όπου από ελληνικής πλευράς στο κοινοπρακτικό σχήμα θα συμμετέχει η ΔΕΗ με 25%. Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, στην κοινοπραξία συμμετέχει και η κυπριακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών CYTA, γεγονός που χαιρέτισε χθες και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Με τη γεωστρατηγικής σημασίας συμφωνία για συμμετοχή της CYTA στο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East-Med Corridor, η χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο ανταλλαγής τηλεπικοινωνιών και δεδομένων στην περιοχή, ενώ πολλαπλά θα είναι τα οφέλη για την οικονομία μας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης.
Πηγή: kathimerini.gr