Αλλάζει το σύστημα που υπολογίζεται το ελάχιστο τεκμήριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η βάση του υπολογισμού είναι ετήσιος κατώτατος μισθός.

Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να φορολογηθεί με λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό που είναι 830 ευρώ μικτά επί 14 μήνες.

Για παράδειγμα, πέρυσι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με 6 χρόνια λειτουργίας φορολογήθηκε με 10.920 ευρώ.

Του χρόνου όμως, όπου η σύνδεση ουσιαστικά του στοιχείου αυτού έγινε με βάση τον αυξημένο κατώτατο, τα 830 ευρώ θα φορολογηθεί με 11.620 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Αυτή είναι η βάση και από κει και πέρα βλέπουμε ότι υπάρχουν οι εξής προσαυξήσεις:

Οι προσαυξήσεις έρχονται είτε λόγω της παλαιότητας της επιχείρησης, είτε λόγω του μέγιστου μισθού του εργαζόμενου, δηλαδή της ύψιστης αμοιβής που έχει ένας εργαζόμενος, δηλαδή δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να παίρνει 15.000 ευρώ και ο εργοδότης, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας να έχει 6.000 ευρώ κέρδη.

Υπολογίζονται επίσης το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και ο τζίρος του κλάδου.

Από αυτές τις τέσσερις προσαυξήσεις που μπαίνουν πάνω στον βασικό μισθό, έχουμε την αλλαγή στο μέγιστο μισθό εργαζομένου.

  • Σήμερα αυτό το κριτήριο υπολογίζεται στην αρχή προσθετικά, τώρα πάει στο τέλος και πάει συγκριτικά. Είναι ένας αλγόριθμος ουσιαστικά που αλλάζει όλη την διαδικασία. Με το νέο καθεστώς εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε ένα σημαντικό βαθμό το ελάχιστο τεκμήριο.
    Το επόμενο κομμάτι που αλλάζει είναι ο τζίρος. Ουσιαστικά συγκρίνεται ο τζίρος του κλάδου με τον τζίρο της επιχείρησης σήμερα. Εάν ο τζίρος της επιχείρησης είναι μεγαλύτερος από τον τζίρο του κλάδου, υπάρχει προσαύξηση 5% επί της διαφοράς.

Πλέον θα αυξηθούν τα στοιχεία, οι τζίροι των κλάδων ώστε να μειωθεί η διαφορά και άρα να είναι και μικρότερο το ποσό το οποίο θα επιβληθεί στον ελεύθερο επαγγελματία.