Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η καταγγελία της Μαίρης Κοτρώτσου, μητέρας της Μυρτούς, που βρέθηκε στριμωγμένη σε γκαράζ πλοίου ενώ επέστρεφαν από την Αστυπάλαια.

Σε μία οργισμένη καταγγελία προχώρησε η μητέρα της Μυρτώς, του κοριτσιού που πριν από 12 χρόνια δέχτηκε φρικτή επίθεση στην Πάρο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της.

Σύμφωνα με όσα είπε η Μαίρη Κοτρώτσου, μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο και στο Live News, η κόρη της στριμώχτηκε στο γκαράζ του πλοίου που επέστρεφε από Αστυπάλαια.

Η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα γυρίσαμε το πρωί, τα ξημερώματα από Αστυπάλαια. Όταν είχαμε πάει και πάλι με το ίδιο καράβι είχε παρουσιαστεί και πάλι το ίδιο πράγμα, αλλά δεν είχα δώσει σημασία γιατί δεν ταλιπωρηθήκαμε στην κάθοδο. Σήμερα όμως ενώ το αυτοκίνητο το έχω δηλώσει ότι είναι για ΑμεΑ, ενώ το είπα και στο Λιμεναρχείο αλλά και στον άνθρωπο στην επιβίβαση ότι χρειάζεται λίγο χώρο πίσω για να μπαινοβγαίνει το ΑμεΑ, σήμερα το στριμώξανε. Όχι μόνο το στριμώξανε, το έβαλαν κι άκρη – άκρη.

Μας κατεβάσανε λοιπόν όταν ήταν να βγούμε ένα τέταρτο νωρίτερα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να είναι η Μυρτώ μέσα στο καυσαέριο, ούσα σε άσχημη κατάσταση εκ των προτέρων, γιατί στο σαλόνι πάνω είχε χρειαστεί να της βάλουμε οξυγόνο από παροχή. Όταν διαμαρτυρήθηκα μας πήγαν πιο πέρα, εκεί που κατεβαίνει όλος ο κόσμος. Με τα πολλά την πήγαν πάνω. Αφού άδειασε το καράβι, μπήκαμε κι εμείς να φύγουμε».

Βγαίνοντας από το πλοίο η μητέρα της Μυρτούς ζήτησε να μιλήσει τον υπεύθυνο και της απάντησαν ότι θα πρέπει να μιλήσει με τον ύπαρχο.

«Είπα στον ύπαρχο ότι αυτό που συνέβη ήταν απαράδεκτο. (Ήταν ) Αδιάφορος και μου κάνει ”εεε”. Του λέω τι ”εεε”. Του ζήτησα το όνομα του για να κάνω καταγγελία και δεν μου έλεγε το όνομά του. […] Βγάζει και το κινητό του και πάει μπροστά για να με καταγράψει. Του λέω έχω κι εγώ κινητό κι αρχίζει και φωνάζει ”Λιμεναρχείο, Λιμεναρχείο με καταγράφει.” Για κακή του τύχη όμως το αυτοκίνητο του Λιμεναρχείου ήταν πίσω και είχε δει όλη την σκηνή. Έρχεται ο άνθρωπος του Λιμεναρχείου και του λέει ”γιατί με φωνάζεις; φταίει εκείνη ή εσύ, αντί να ζητήσεις συγνώμη”», επισήμανε η Μαίρη Κοτρώτσου.

Νέες υποχρεωτικές προδιαγραφές για ΑμεΑ, ηλικιωμένους και εγκύους

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Ναυτιλίας Νίκος Αλεξίου, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι προβλέπονταν αλλαγές σε νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι και έχει μπει στην τελική ευθεία η τροποποίηση του Π.Δ. 44, προκειμένου να καλυφθεί το νομοθετικό κενό που υπήρχε για τη μετακίνηση των ΑμεΑ.

«Θα υπάρξουν καινούργιες προδιαγραφές για τα πλοία με αναβατόρια, πλατφόρμες, ανελκυστήρες για την αυτόνομη μετακίνηση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας θα πρέπει να εξοπλιστούν με νέα μέσα πρόσβασης και χώρους συγκεκριμένων προδιαγραφών, έχοντας ως σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμεΑ, εγκύων και ηλικιωμένων.

Μολονότι πλήθος πλοίων διαθέτει ανάλογους μηχανισμούς, η έλλειψη σχετικού νομοθετήματος για τις προδιαγραφές αυτών, δεν καθιστούσε υποχρεωτικούς τους μηχανισμούς.

Έτσι, έπειτα από διαβούλευση, το υπουργείο Ναυτιλίας ολοκλήρωσε τη σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα υποχρεώνονται όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να δημιουργήσουν στα πλοία τους κατάλληλους μηχανισμούς για τη εύκολη πρόσβαση όλων των ανθρώπων.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αφού υπογραφεί από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, θα λάβει έγκριση και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται, θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι υγιεινής, ασανσέρ πρόσβασης στα καταστρώματα και ειδικές ράμπες.