To διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε σήμερα την υλοποίηση μιας σειράς μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία είχαν υιοθετηθεί από το Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018.
Οπως αναφέρει ο EFSF, τα μέτρα που ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση έχουν ως εξής:
– Ενας μηχανισμός για τη σταδιακή μείωση στην επιτάχυνση (step up) των επιτοκίων στα δάνεια του δεύτερου προγράμματος, για την περίοδο από το 2018 και μετά.
– Περαιτέρω «πάγωμα» επιτοκίων και αποσβέσεων σε δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. ευρώ κατά 10 χρόνια.
– Την επέκταση της ανώτατης μέσης ωρίμανσης των εν λόγω δανείων κατά 10 έτη.
«Εκτιμούμε ότι το συνολικό πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο θα οδηγήσει σε σωρευτική μείωση της σχέσης χρέος/ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Περιμένουμε επίσης οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μειωθούν κατά περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM και του EFSF.
«Για να εξασφαλίσουμε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους περιλαμβάνουν κίνητρα για διαρκή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος του ESM, η ακύρωση της σταδιακής αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου ως το 2022 είναι υπό τον όρο της συμμόρφωσης της χώρας με τα συμφωνηθέντα μέτρα μεταρρυθμίσεων και τις πολιτικές δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της μετά πρόγραμμα επιτήρησης», συμπληρώνει ο ίδιος.
Η αύξηση στα επιτοκιακά περιθώρια αφορά δόση 11,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον EFSF που χρησιμοποιήθηκε για επαναγορά χρέους το 2012. Προβλεπόταν αρχικά ένα περιθώριο 2% για 2017 και μετά (με βάση τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το EFSF πάγωσε την αύξηση για το 2017).
Η αναβολή των τόκων και το πρόγραμμα εξόφλησης σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να αποπληρώνει τα περισσότερα από τα δάνεια του EFSF πριν το 2033, και η μέση ωρίμανση αυτού του χρέους θα είναι 42,5 χρόνια.