Είκοσι χρόνια πλησιάζουν σε λίγες ημέρες από τότε που το στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου “Σινούκκατέπεσε στο Πόρτο Κουφό, ανοιχτά της Σιθωνίας, ενώ πετούσε με προορισμό το Άγιο Όρος.

Το θλιβερό γεγονός που είχε αναστατώσει τότε  όλη την Ελλάδα συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2004 με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο και άλλους 15 ανθρώπους που τον συνόδευαν να βρίσκουν τραγικό θάνατο.

Συγκεκριμένα ήταν λίγο πριν από το μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου του 2004 όταν η είδηση ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία και συγκλόνισε όλη την ελληνική επικράτεια από το τραγικό ατύχημα του μοιραίου Σινούκ που παρέσυρε στον θάνατο 17 ψυχές, πέντε στρατιωτικών, των μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου και 12 επιβατών. Ήταν η είδηση που έφερε τον πόνο και το πένθος στις οικογένεια των θυμάτων. Ήταν εκείνη η συντριβή που ακόμα στοιχειώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνο…

Το ελικόπτερο ποτέ δεν έφτασε στον προορισμό του. Το τελευταίο στίγμα είχε δοθεί από τον πιλότο, ενώ βρισκόταν σε απόσταση 15 μιλίων από τις Καρυές. Από εκεί και ύστερα είχε χαθεί κάθε επαφή. Και τότε η αγωνία ξεκίνησε, μαζί με τις μαύρες σκέψεις που δυστυχώς είχανε βγει αληθινές. Το Σινούκ που μετέφερε τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο, μητροπολίτες, αρχιμανδρίτες και λαϊκούς, δεν προσγειώθηκε ποτέ, αλλά συνετρίβη. Με καθυστέρηση έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας αεροπλάνα και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, ναυαγοσωστικά, σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ελικόπτερο Super Puma. Αργότερα είχαν εντοπιστεί τα συντρίμμια του ελικοπτέρου και οι πρώτες σοροί να επιπλέουν στη θάλασσα. Στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έως και 7 μποφόρ. Την επόμενη ημέρα αλιευτικά σκάφη, εντόπισαν και περισυνέλεξαν και τη σορό του Πατριάρχη.

Το δυστύχημα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για την ύπαρξη ή μη πολιτικών ευθυνών. Οι μεν κατηγορούσαν τους δε, ο ένας επέρριπτε ευθύνες στον άλλον και η θεωρίες έπαιρναν και έδιναν.

Από πηγές του ΥΠ.ΕΘ.Α διέρρευσαν τα πρώτα έγγραφα που προκάλεσαν ερωτήματα. Αναφορές του διοικητή της μονάδας που σκοτώθηκε στο δυστύχημα έκαναν λόγο για ελλείψεις στο τεχνικό προσωπικό, που προκαλούσαν προβλήματα στη τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων. Πιο σημαντικά έγγραφα αποκάλυπταν ότι υπήρχε πρόβλημα με συγκεκριμένες παρτίδες από πτέρυγες οι οποίες είχαν παρουσιάσει ρωγμές. Το μυστήριο δεν έχει λυθεί ακόμη και σήμερα, αφού η μπροστινή πτέρυγα που φέρεται να ήταν υπεύθυνη για την πτώση του ελικοπτέρου βρίσκεται ακόμη στο βυθό της θάλασσας.

Ακόμη και σήμερα όμως 20 χρόνια μετά κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως ένα από τα ασφαλέστερα ελληνικά ελικόπτερα που διαθέτει ο ελληνικός στρατός κατέπεσε με τέτοια άνεση και ευκολία, σε μια πτήση ρουτίνας και με καιρικές συνθήκες άψογες.  Μέχρι και σήμερα τα αιτία της πτώσης δεν έχουν γίνει σαφή, ενώ το μυστήριο γύρω από το συγκλονιστικό αυτό συμβάν αιωρείται ακόμη, μιας και η μπροστινή πτέρυγα που φέρεται να ήταν υπεύθυνη για την πτώση του ελικοπτέρου βρίσκεται ακόμη στο βυθό της θάλασσας.

Μέχρι και σήμερα, συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι έχουν προσφύγει κατά του ελληνικού παλεύουν να τύχουν μιας εύλογης αποζημίωσης που όφειλε το ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον να τους παρέχει.

Μέχρι και σήμερα τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα, όπως και οι εξηγήσεις στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίες έμειναν τελικά ανεπαρκείς.

Μέχρι και σήμερα…,20 χρόνια μετά του μοιραίου δυστυχήματος του Σινούκ στο Πόρτο Κουφό της Σιθωνίας.

* Αύριο Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί το πρωί επιμνημόσυνη δέηση, όπως κάθε χρόνο στο μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμήν των πεσόντων στο Πόρτο Κουφό.