Τοποθέτηση του επικεφαλής της “ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ” κ. ΜΙΧΑΛΗ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ και απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Αριστοτέλη κ. Βαλιάνου ,υπό τον τίτλο “Πρόσκληση σε διαβούλευση για τον πολεοδομικό σχεδιασμό”…
«Τα γενικά πολεοδομικά σχέδια στην Ελλάδα ενώ ξεκινούν με μεγάλους στόχους, αισιοδοξία και προοπτικές, στην πορεία απαξιώνονται και επαναπροκηρύσσονται για να διορθωθούν..
Αυτό συμβαίνει κάθε 10-15 χρόνια, π.χ..
1)Πολεοδομική Ανασυγκρότηση, δεκαετία 1980
2)ΖΟΕ Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου , δεκαετία του 1990
3)ΓΠΣ Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια , δεκαετία 2000-2010.
Και τώρα…. τα ΤΠΣ, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια…
-Οι λόγοι των αποτυχιών είναι πολλοί , κυρίως όμως οφείλονται στην γραφειοκρατία του σχεδιασμού και στη μη ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης .
-Οι κρατικές υπηρεσίες που καλούνται να τοποθετηθούν στον σχεδιασμό εξαντλούν κάθε περιθώριο καθυστέρησης και απαντούν ,αν απαντήσουν, σε βασικά ερωτήματα ,αποφεύγοντας όμως έντεχνα και με σκοπιμότητα να τοποθετηθούν με σαφήνεια σε καίρια ζητήματα ..Έτσι αφήνουν ουσιαστικά τον σχεδιασμό σε ερμηνευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο αποφασίζει με βάση το πνεύμα και το κλίμα της κάθε εποχής.
-Στην προκειμένη περίπτωση ορισμένα παραδείγματα – ερωτήματα , που δεν θα τολμήσει να τα ακουμπήσει κανείς και αφορούν την περιοχή μας είναι :
α) ΖΟΕ Αγίου Όρους ..
Μπορεί να τροποποιηθεί ΝΑΙ η ΟΧΙ ;
β) Μεταλλευτικές Περιοχές ..
Μπορούν να αποχαρακτηριστούν περιοχές οι οποίες δεσμεύτηκαν με απλές υπεύθυνες δηλώσεις των ενδιαφερομένων και ένα απλό τοπογραφικό πριν από χρόνια και μάλιστα χωρίς ουσιαστικά κριτήρια , όταν έχουν γίνει εκ των υστέρων μελέτες που δείχνουν ότι δεν υπάρχει μεταλλευτικό ενδιαφέρον;
Ή μένουμε σε αυτά που είχαμε με τον τρόπο που τα είχαμε για να μη ξεβολευτούμε;
Από τα 320 χιλιάδες στρέμματα στον Δήμο ,ούτε τα μισά δεν έχουν μεταλλευτικό ενδιαφέρον σύμφωνα με έρευνες που έγιναν από τις εταιρείες εκμετάλλευσης και όμως παραμένουν δεσμευμένα ως μεταλλευτική περιοχή!!
3) Αρχαιολογικοί Χώροι
Ποιοί είναι και τι ισχύει για αυτούς ;
Ισχύει ακόμη το διάταγμα του 1965 που ορίζει ως αρχαιολογική περιοχή όλη την χερσόνησο του Αγίου Όρους από την Διώρυγα Ξέρξη στα Ν Ρόδα ,μέχρι την άκρη του Άθωνα και που επιτρέπει αυθαίρετες ερμηνείες που αφορούν την δόμηση και τις χρήσεις γης στην περιοχή;
4) Γη Υψηλής Παραγωγικότητας .
-Μπορούν ή όχι να γίνουν αλλαγές ή και επικαιροποιήσεις όταν αυτές οι εκτάσεις δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά και απλά ορίσθηκαν χωρίς κριτήρια από τις νομαρχιακές επιτροπές την δεκαετία του 1970;
-Το ότι τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που ολοκληρώθηκαν ,το τελευταίο μάλιστα το 2010 στο Δήμο Σταγίρων-Ακάνθου και των πρώην Δήμων Αρναίας και Μ .Παναγίας, πρέπει να είναι ενιαία είναι προφανές.
Δεν μπορεί να ισχύουν διαφορετικοί όροι Δόμησης και Αρτιότητας σε έναν ενιαίο Δήμο (160 τ.μ. δόμηση στον πρώην Δήμο Σταγίρων- Ακάνθου με 4 στρέμματα αρτιότητα και 200 τ.μ. δόμηση στους άλλους δύο πρώην Δήμους με 6 στρέμματα αρτιότητα)!
-Ένα επίκαιρο και σοβαρό ερώτημα επίσης είναι αν προβλέπεται στην σύμβαση των μελετητών το να συμπεριλάβουν και την ιεράρχηση του οδικού δικτύου γιατί έχουν δημιουργηθεί , μετά από όλες τις αποφάσεις-νομοθετήσεις του ΣΤΕ ,τεράστια προβλήματα στην δόμηση εκτός σχεδίου και ουσιαστικά την καταργούν …
-Επομένως η διαβούλευση και η συμμετοχή των πολιτών έχει νόημα μόνο αν διατυπωθεί μια πρόταση εκ μέρους των μελετητών. Χωρίς διατυπωμένη μια αρχική πρόταση που θα δείχνει τους στόχους και τις δυνατότητες παρεμβάσεων και τροποποιήσεων τι νόημα μπορεί να έχει μια διαβούλευση;
Σε ποιο θέμα καλούνται να εκφραστούν απόψεις;
Αυτή και μόνο η διαδικασία δηλαδή “διαβούλευση χωρίς εισήγηση” , δείχνει ότι και αυτή η προσπάθεια , δυστυχώς θα πάει χαμένη …
-Η διαδικασία “στείλτε μας τις γνώμες σας” και μάλιστα σε ανύπαρκτη εισήγηση απλά για να γράψουμε ότι έγινε διαβούλευση και έτσι να καλύψουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις είναι η απόδειξη του πόση αξία δίνεται από τον Δήμο σ αυτήν αλλά και η “σοβαρότητα” και η “βαρύτητά” της!!
-Μετά από 10 – 15 χρόνια λοιπόν θα ξεκινήσουν πάλι κάποιο άλλο σχέδιο, θα το ονομάσουν διαφορετικά και η κακή έως ανύπαρκτη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων θα συνεχιστεί σε δόξα της αυθαίρετης δόμησης ,της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων αλλά και της διαπλοκής που συνδέεται άμεσα με την μη τακτοποίηση χωροταξικών θεμάτων σε όλη την Ελλάδα…»
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Επικεφαλής της «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ»
Πρώην Δήμαρχος «ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ»