Η Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Ξύστρου μας συστήνει στον κόσμο των μαθησιακών δυσκολιών και μιας μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστεί, αφού πρώτα διαγνωστεί, το πρόβλημα από πολλές οικογένειες ανάμεσά μας. Η νέα στήλη του XalkidikiPolitiki καλωσορίζει το κοινό της με το πρώτο κείμενο της κ. Ξύστρου που αφορά προβλήματα όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και σε ενήλικες.
Δυο λόγια για τη Φρίντα Ξύστρου
Σπούδασε ψυχολογία, αλλά ψάχνοντας έναν τρόπο, ώστε ν ’αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε και όχι αυτά που βλέπουμε, προχώρησε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία, όπου και παρέμεινε ως επαγγελματίας.
Συνέχισε με σπουδές στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία.
Έχει μία κόρη την Άννα και ένα γιο το Νίκο. Από τα παιδιά της ορμώμενη ξεκίνησε να ασχολείται με το Ψυχόδραμα που βασίζεται στο παιχνίδι ρόλων αλλά και την Μουσικοθεραπεία, για να γαληνεύει η ψυχή, όπως λέει.
«Ακόμη συνεχίζω να ψάχνω καινούριους τρόπους και μεθόδους που θα με βοηθήσουν να γίνω καλύτερη. Σαν άνθρωπος, σαν μάνα και σαν επαγγελματίας».
Δύο μύθοι σχετικά με την Υπερκινητικότητα – Παρορμητικότητα #ADHD #ΔΕΠΥ και τις Μαθησιακές Δυσκολίες των ενηλίκων
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται ανήσυχοι, καταθλιπτικοί, παρορμητικοί ή επιρρεπείς στο θυμό και πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι “στο κεφάλι τους” ή ότι τους επηρεάζει το περιβάλλον και ψυχολογικοί παράγοντες. Ωστόσο, ένα από τα πράγματα που έχουμε ξεκαθαρίσει στο dyagnosis.gr μέσα από την έρευνά μας είναι ότι αυτά τα προβλήματα είναι εκ γενετής και έχουν μια νευροβιολογική βάση στον εγκέφαλο.
Μιλάμε φυσικά για τη διαταραχή της διάσπασης προσοχής #ενηλίκων (ADHD), η οποία είναι επίσης γνωστή ως ΔΕΠΥ – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).
Αν και οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μια μεγάλη ομπρέλα των συμπτωμάτων που μπορεί να παρατηρηθεί πιο συχνά σε εκείνα τα παιδιά που αναπηδούν από τον τοίχο του δωματίου τους μέχρι τον καναπέ του σαλονιού, ξεχνάμε συχνά ότι η υπερδραστηριότητα είναι μόνο το πιο ορατό αποτέλεσμα μιας πολύ πιο περίπλοκης διαταραχής. Υπάρχουν άτομα με ΔΕΠΥ, που τα #συμπτώματα τους δεν είναι και τόσο προφανή όσο στο κραυγάζον παιδί που τρέχει στους διαδρόμους των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετς. Για παράδειγμα, οι #γυναίκες που συνήθως δεν είναι τόσο υπερκινητικές.
Μύθος 1: Τα παιδιά ξεπερνούν το πρόβλημα της ΔΕΠΥ υπερκινητικότητας τους κατά την ενηλικίωση. Η Αλήθεια είναι ότι ενώ η #ΔΕΠΥ διαγιγνώσκεται συχνότερα στα παιδιά, για τα περισσότερα από αυτά η διαταραχή επιμένει στην ενηλικίωση. Τις τελευταίες δεκαετίες, η συζήτηση σχετικά με την ψυχική υγεία έχει αυξηθεί και τώρα διαγιγνώσκονται περισσότεροι ενήλικες με ΔΕΠΥ.
Οι Μαθησιακές Δυσκολίες – Διάσπαση Προσοχής – Υπερκινητικότητα – Παρορμητικότητα, είναι #κληρονομικές, και οι ενήλικες συχνά διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά όταν φέρνουν το παιδί τους για Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών – #Δυσλεξία και αναζητούν βοήθεια. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως «ΔΕΠΥ ενηλίκων». Οι υπερκινητικοί ενήλικες με διάσπαση προσοχής συχνά ζούν όλη τους τη ζωή χωρίς να γνωρίζουν, αλλά με τη συνεχή αίσθηση ότι οι εγκέφαλοί τους δούλεψαν λίγο διαφορετικά.
Ακριβώς επειδή αυτοί οι ενήλικες δεν έχουν αναγνωριστεί ως Υπερκινητικοί με #Διάσπαση Προσοχής, δεν σημαίνει ότι δεν ζουν με τα αποτελέσματα της διαταραχής των Μαθησιακών Δυσκολιών. Η θεραπεία υπερκινητικών ενηλίκων με διάσπαση προσοχής – ΔΕΠΥ ξεκινά από την κατανόηση της ίδιας της διαταραχής και των αποτελεσμάτων που έχει σε εσάς και σε όσους βρίσκονται γύρω σας.
Μύθος # 2: Η ΔΕΠΥ είναι απλώς μια δικαιολογία για τη συνηθισμένη «αφηρημένη συμπεριφορά» και αποδιοργάνωση
Η Αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ δικαιολογίας και εξήγησης της Ελλειμματικής Διάσπασης Προσοχής. Ακριβώς όπως οποιοσδήποτε άλλος, οι ενήλικες με ΔΕΠΥ πρέπει να λειτουργούν οργανωμένα, συγκεντρωμένα και υπεύθυνα. Συνήθως είναι απίστευτα δημιουργικοί άνθρωποι και είναι ικανοί για σπουδαία πράγματα. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποφύγουν τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η ΔΕΠΥ στη ζωή τους, όπως η παρορμητικότητα και ο άκρατος ενθουσιασμός.
Γνωρίζοντας τι σημαίνει Μαθησιακές Δυσκολίες –Διάσπαση Προσοχής μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αυτή την περίπλοκη διαταραχή και να ενεργείτε αναλόγως για να εξηγήσετε τη συμπεριφορά σας, παρά να βρίσκετε δικαιολογίες.
Το dyagnosis.gr σε συνεργασία με «Το Δέντρο της Ζωής» βοήθησε δεκάδες ανθρώπους με Μαθησιακές Δυσκολίες και ΔΕΠΥ. Με στοχοθετημένη αντιμετώπιση, μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας. Εάν αισθάνεστε ότι εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια #αξιολόγηση, επικοινωνήστε σήμερα στο 2313 031 837 ή προγραμματίστε μια online επίσκεψη σήμερα.
www.dyagnosis.gr
www.fridaxistrou.gr