Όλη η Μακεδονία φημίζεται για τα μανιτάρια της και κυρίως τα Γρεβενά και η Χαλκιδική. Ακόμα και σήμερα σε αρκετά χωριά του Χολομώντα κόβουν τα μανιτάρια σε φέτες και τα καρφώνουν στα αγκαθωτά φύλλα των θάμνων, ώστε να αποξηραθούν φυσικά. Την ωραία αυτή συνταγή μάς έδωσε η κ. Δάφνη Παρλιάρη από τον Χολομώντα.

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε την μανιταρόπιτα Χαλκιδικής ξεκινάμε με τη ζύμη της μανιταρόπιτας, σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί με περίπου 350 ml νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  2. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο, πλάθουμε 2 μικρές μπάλες, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τις καλύπτουμε με μια πετσέτα κουζίνας και τις αφήνουμε στην άκρη, για 30 λεπτά, να «ξεκουραστούν».

Γέμιση

  1. Για τη γέμιση της μανιταρόπιτας, παράλληλα, σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
  3. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε με 800 ml νερό και ανακατεύουμε απαλά.
  4. Μισοσκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  6. Προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αναμειχθούν.

Πίτα

  1. Για τη μανιταρόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
  2. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τις μπάλες ζύμης σε φύλλα περίπου 30 εκ. (λίγο μεγαλύτερο δηλαδή από τη διάμετρο του ταψιού).
  3. Απλώνουμε το ένα στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα, αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  4. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε με αυτό τη γέμιση.
  5. Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί, σχηματίζοντας ένα στεφάνι περιμετρικά της πίτας.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια της μανιταρόπιτας με λίγο λάδι, τη χαράσσουμε ελαφρώς και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.