Παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια συνεχίζει να πιέζει τα εισοδήματα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στην ώρα τους στις φορολογικές υποχρεώσεις. Οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι κάθε μήνα με κάποια φορολογική υποχρέωση. Είτε είναι ο ΦΠΑ, είτε ο ΕΝΦΙΑ, είτε ο φόρος εισοδήματος. Οι περισσότεροι πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους που τους αναλογούν, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό κάνει χρήση της πάγιας ρύθμισης, αποπληρώνοντας τις οφειλές σε 24 δόσεις.
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι στο 10μηνο του έτους η συμμόρφωση των φορολογούμενων κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Στην συμμόρφωση που καταγράφεται έχει συμβάλλει η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και η επέκταση των POS σε όλη την οικονομική δραστηριότητα.
Το ποσοστό εισπραξιμότητας των τεσσάρων βασικότερων φόρων, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, έφθασε στο 82,27%. Πιο συνεπείς στις πληρωμές τους εμφανίζονται οι επιχειρήσεις, καθώς πληρώνουν χωρίς καθυστέρηση 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος και ακολουθεί η εξόφληση του ΦΠΑ με το ποσοστό εισπραξιμότητας να ξεπερνά το 81%.
Τις χαμηλότερες επιδόσεις παρουσιάζουν τα φυσικά πρόσωπα που πληρώνουν στην ώρα τους το 74,15% του φόρου εισοδήματος
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
1. ΦΠΑ: Από τα 15,28 δις. ευρώ που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν 12,48 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 81,69%.
2. Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 5,6 δισ. ευρώ πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 5 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,04%.
3. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα σε αυτήν την κατηγορία έχει ανεβάσει ταχύτητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης έφτασε στο 74,15% στο 10μηνο του έτους καθώς οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην ώρα τους 3,33 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 2,47 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και θα έπρεπε να καταβληθούν το συγκεκριμένο διάστημα.
4. Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 78,39% καθώς από τα 1,93 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε το 1,52 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν στο πρώτο δίμηνο του έτους το ποσό των 11,37 δισ. ευρώ ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα και τις φορολογικές υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους (φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ). Για το 2025 ο λογαριασμός των φόρων αγγίζει τα 70 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν τόσο τους φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ όσο και τον φόρο εισοδήματος αλλά και τα τέλη (κυκλοφορίας και χαρτοσήμου). Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εισπράξεις υπολογίζονται σε 29,79 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο, όπως κάθε χρόνο, είναι φορτωμένο με φόρους ύψους 39,44 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,394 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι του 2024. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 25,212 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,009 δισ. ευρώ ή 4,2% έναντι του 2024. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 15,244 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 882 εκατ. ευρώ έναντι του 2024, ως απόρροια της προβλεπόμενης αύξησης των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας και της αναμενόμενης νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.
capital.gr