Το βράδυ της Τρίτης, κυκλοφόρησε διαδικτυακά το βίντεο που έδειχνε τον Λευτέρη Αυγενάκη να βιαιοπραγεί σε υπάλληλο του αεροδρομίου. Το βίντεο έφτασε αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου και εκείνοι που το είδαν κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή ότι «αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι» και ουσιαστικά η επόμενη ημέρα θα ήταν ημέρα διαγραφής για τον πρώην υπουργό.

Πράγματι, από το πρωί της Τετάρτης το βίντεο είχε πλέον πάρει μεγάλη δημοσιότητα, η αντιπολίτευση σύσσωμη ζητούσε την καρατόμηση του βουλευτή και απλώς το μόνο που έπρεπε να γίνει ήταν να ακολουθηθούν οι διαδικασίες. Ο κ. Αυγενάκης μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα κλήθηκε άμεσα για εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρο Καλαφάτη. Νωρίτερα είχε εκδώσει μία ανακοίνωση, στην οποία ζητούσε «μισή» συγγνώμη. «Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητώ συγγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθειά μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο», είπε, εκφράζοντας την… έκπληξή του «από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό “άγριου ξυλοδαρμού”, “λιποθυμιών”, “χειροδικιών” από μέρους μου»

Ο κ. Μαρινάκης

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, «πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας, καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ, όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα, οι επιβάτες ήταν στη φυσούνα επιβίβασης». Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έδινε το πρώτο στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για το τι μέλλει γενέσθαι. «Για τις περιπτώσεις της απόδοσης του κυβερνητικού έργου μπορεί να δίνεται χρόνος, αλλά σε περιπτώσεις συμπεριφορών, αυτές κρίνονται ακαριαία και λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” δεν γίνονται αποδεκτές από τον πρωθυπουργό», είπε προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη διαγραφή του κ. Αυγενάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κ. Αυγενάκης πήγε στο γραφείο του κ. Καλαφάτη, όπου παρέμεινε για περίπου 15 λεπτά. Εκανε αναλυτική ενημέρωση για το περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έδωσε τις πρώτες εξηγήσεις και στη συνέχεια έφυγε, αποφεύγοντας τις δηλώσεις για να πάει στον γραφείο του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, όπου παρέμεινε για περίπου 45 λεπτά και στη συνέχεια αποχώρησε. Ακολούθως έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρέπεμπε τον βουλευτή στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος για τη διαγραφή του, η οποία λίγες ώρες μετά επισημοποιήθηκε, θέτοντας εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος πάντως δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την βουλευτική του έδρα, αλλά θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής.

Κυρώσεις

Την ίδια ώρα, κυρώσεις του επέβαλε και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, απαγορεύοντάς του την είσοδο στη Βουλή για δύο εβδομάδες. Ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης αμέσως μετά την διαγραφή του έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η απόφαση του προέδρου και πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαγραφή μου από την Κ.Ο. του κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή. Εδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη. Ημουν και παραμένω βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος», σημείωσε, ενώ κατέληξε ότι «ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας», καθώς η ιδιότητα του μέλους του κόμματος δεν έχει ανασταλεί.

Δικαστική έρευνα για το επεισόδιο

Προκαταρκτική έρευνα για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος. Η έρευνα διετάχθη έπειτα από καταγγελίες εκπροσώπων των εργαζομένων στο αεροδρόμιο και από την υποβολή αναφοράς από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, τα προς διερεύνηση αδικήματα είναι βία κατά υπάλληλου, διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, παράνομη βία και φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους. Το επεισόδιο έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όταν ο πρώην υπουργός χειροδίκησε κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου, θέλοντας να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο παρά το γεγονός ότι η πτήση είχε κλείσει. Για την περαιτέρω δικαστική διαδικασία θα απαιτηθεί άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

katthimerini.gr