Λύση σε ένα θέμα πρώτης γραμμής καλείται να δώσει η κυβέρνηση, καθώς τα self tests για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έδειξαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα κορονοϊού. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε χιλιάδες γονείς, που πρέπει να πάρουν άδεια για να μείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θα προχωρήσει άμεσα σε σχετική ρύθμιση για την άδεια ειδικού σκοπού και τον τρόπο εφαρμογής της στο δημόσιο. Η φόρμουλα προβλέπει πως για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα καλύπτονται από το δημόσιο και η μία από τον εργαζόμενο (από τις άδειες που δικαιούται).
Στόχος της ρύθμισης είναι να καλυφθούν οι γονείς που έχουν παιδιά που νοσούν, προκειμένου να μην χρειάζεται να κλείσει ολόκληρο το σχολικό τμήμα για να πάρουν τη σχετική άδεια. Αλλά ακόμα και αν το σχολικό τμήμα είναι ανοιχτό – καθώς για να κλείσει θα πρέπει να νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές – να μπορούν οι ίδιοι να πάρουν τη συγκεκριμένη άδεια λόγω νόσησης του παιδιού τους.
Για τη διάρκεια αυτής της άδειας και επιμέρους προϋποθέσεις θα υπάρξει ευθυγράμμιση και με ρυθμίσεις που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται πως στον ιδιωτικό τομέα στο «κυκλικό σύστημα» άδειας τεσσάρων ημερών , η μία ημέρα καλυπτόταν από το κράτος, οι δύο από τον εργοδότη και η τέταρτη ημέρα από τον εργαζόμενο (από τις νόμιμες άδειες που δικαιούται).
Για τη διάρκεια αυτής της άδειας θα ληφθούν υπόψη και τα όσα προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα για την επιστροφή όσων έχουν νοσήσει σε σχολεία και εργασία.
Να σημειωθεί εδώ πως όσο συνεχίζεται ο ανοδικός αριθμός των κρουσμάτων τόσο θα απαιτείται η παράταση των μέτρων στήριξης. Πρόκειται για ένα στοχευμένο πακέτο σε εστίαση και σε διασκέδαση (π.χ. αναστολές συμβάσεων, πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ) , με την κυβέρνηση να απορρίπτει ένα νέο lockdown που θα οδηγούσε στον «αναπνευστήρα» την οικονομία.
Παράλληλα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση ενός νέου πλέγματος μέτρων στήριξης. Το πακέτο αυτό μεταξύ άλλων θα προβλέπει παράταση των αναστολών συμβάσεων (στους εργαζόμενους καταβάλλονται 534 ευρώ το μήνα) αλλά και αναστολή της έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας (δηλαδή υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας).