Το ανήκουστο της εκπαίδευσης ήρθε και εμφανίστηκε στη Χαλκιδική, στα δημοτικά σχολεία Σημάντρων και Πορταριάς. Εκεί όπου μια μαθήτρια της Πέμπτης τάξης δημοτικού αναγκάστηκε να μετακινηθεί, από τα Σήμαντρα στην Πορταριά για να εγγραφεί σε τμήμα του εκεί δημοτικού, ώστε στα Σήμαντρα να μην σπάσουν την Ε΄ τάξη σε δύο τμήματα.

Οι γονείς της μαθήτριας, αλλοδαπής καταγωγής, που δεν διέθεταν μέσο για τη μεταφέρουν καθημερινά αντιμετώπισαν τεράστιο πρόβλημα και όταν το παιδί δεν πήγε στο σχολείο της Πορταριάς, αλλά επέμεναν οι γονείς να τη στέλνουν στα Σήμαντρα, κλήθηκε ακόμη και η αστυνομία για να παρέμβει και να μεταφέρει τη μαθήτρια στο γειτονικό σχολείο.

Η αντιμετώπιση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου το ΠΑΜΕ προχώρησε σε παρέμβαση για να αποτραπούν παρόμοιες αδικίες, από κοινού με το πρόβλημα στο 2ο δημοτικό σχολείο Πολυγύρου. Ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη διαμαρτυρία του στη διεύθυνση, απέσπασε τη δέσμευση του προϊσταμένου, ότι μόλις τοποθετηθεί δάσκαλος στο σχολείο Σημάντρων, θα σπάσει και πάλι η Ε΄ τάξη σε δύο τμήματα, και θα επιστραφούν οι δαπάνες μετακίνησης στους γονείς της μαθήτριας για όλο το προηγούμενο διάστημα!

Κατά το δοκούν μετακινήσεις μαθητών για… οικονομία

Στην πρωτεύουσα του νομού, στο 2ο δημοτικό σχολείο, επίσης μετακινείται μαθητής της έκτης τάξης σε άλλο σχολείο, προκειμένου να μην ξεπεράσει το τμήμα τον αριθμό των 25 παιδιών και απαιτηθεί δεύτερος δάσκαλος. Επιπλέον καταργούνται τμήματα ένταξης και το μάθημα των γαλλικών, με αποτέλεσμα οι μαθητές να διδάσκονται μόνο γερμανικά, ακόμη και όσοι πέρσι είχαν επιλέξει τα γαλλικά στον πρώτο κύκλο της Ε’  τάξης.

Στη Νέα Φώκαια, το δημοτικό σχολείο αντιμετώπισε τη συρρίκνωση τμήματος με 25 μαθητές παρά τις 7 γνωματεύσεις που υπήρχαν για τμήμα ένταξης, και στη Νέα Καλλικράτεια, στο 1ο δημοτικό σχολείο μετακινήθηκαν μαθητές της Α’ τάξης στο 2ο δημοτικό σχολείο, ώστε να μείνουν 25 παιδιά και να μην χωριστεί το τμήμα.

Στη δε Μεταμόρφωση το δημοτικό σχολείο έχει 35 ώρες λόγω έλλειψης δασκάλων, ενώ οι υπάρχοντες δάσκαλοι κάνουν υπερωρίες και να συμπληρώσουν τις ώρες ακόμη και των ειδικοτήτων. Ούτε λόγος φυσικά για ολοήμερο τμήμα που ήδη έχει κλείσει.

Είναι σαφές από όλα τα παραπάνω ότι ο εξορθολογισμός που επιχειρήθηκε σε πολλά σχολεία της Χαλκιδικής προκάλεσε από την πρώτη μέρα αδικίες και προβλήματα, διαταράσσοντας τις σχολικές κοινότητες αλλά και την ομαλή μετάβαση των μαθητών στη σχολική χρονιά.

Κ.Σ.