Διατηρεί το προβάδισμά της η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση της MRB για την τηλεόραση του OPEN, την ώρα που η υπόθεση των Τεμπών προκαλεί την έντονη αντίδραση των πολιτών οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κάνουν λόγο για «συγκάλυψη».

Επιπρόσθετα, η Πλεύση Ελευθερίας εκτινάσσεται στην τρίτη θέση, την ώρα που η πλειοψηφία ζητεί διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής:

  •     ΝΔ: 20%
  •     ΠΑΣΟΚ: 11,5%
  •     Πλεύση Ελευθερίας: 9%
  •     Ελληνική Λύση: 8,5%
  •     ΚΚΕ: 6,7%
  •     ΣΥΡΙΖΑ: 6%
  •     Φωνή Λογικής: 3,5%
  •     Μέρα25: 2,3%
  •     Κόμμα Νίκη: 2,3%
  •     Κίνημα Δημοκρατίας: 2%
  •     Σπαρτιάτες: 1%
  •     Νέα Αριστερά: 1%
  •     Στο 25,2% η αδιευκρίνιστη ψήφος

Με την αναγωγή στο σύνολο, τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής:

  •     ΝΔ: 26,7%
  •     ΠΑΣΟΚ: 15,4%
  •     Πλεύση Ελευθερίας: 12%
  •     Ελληνική Λύση: 11,4%
  •     ΚΚΕ: 9%
  •     ΣΥΡΙΖΑ: 8%
  •     Φωνή Λογικής: 4,7%
  •     Μέρα25: 3,1%
  •     Κίνημα Δημοκρατίας: 2,7%
  •     Κόμμα Νίκη: 3,1%
  •     Νέα Αριστερά: 1,3%
  •     Σπαρτιάτες: 1,3%

Υπέρ των πρόωρων εκλογών η πλειοψηφία

Ειδικότερα, το 57,5% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ενώ το 36,7% είναι αντίθετο σε αυτό το ενδεχόμενο.

Για τα Τέμπη

  •     Το 63% απαντά πως η υπόθεση των Τεμπών θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ το 27,4% απαντά πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει βάρος στην καθημερινότητα.
  •     Το 51,4% διαφωνεί με την άποψη ότι θα Τέμπη θα φύγουν από την επικαιρότητα σύντομα, ενώ το 43,3% συμφωνεί με αυτή την άποψη.
  •     Το 70,3% απαντά πως θα πρέπει να σταματήσουν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια για όσα χρόνια χρειαστεί ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ασφάλεια, ενώ το 26,7% διαφωνεί με αυτή την πρόταση.
  •     Το 74% απαντά πως η δικαιοσύνη δεν κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών, ενώ το 23,4% απαντά πως κάνει ό,τι μπορεί.

Κληθέντες οι πολίτες να δώσουν μια λέξη για να χαρακτηρίσουν την υπόθεση των Τεμπών:

  •     Το 75,2% απαντά συγκάλυψη
  •     Το 17,8% διαφάνεια

Εξάλλου, το 72,2% χαρακτηρίζει το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών «έγκλημα», ενώ το 24,8% το χαρακτηρίζει «δυστύχημα».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των πολιτών τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τα εξής:

  •     Ακρίβεια: 46,1%
  •     Απονομή δικαιοσύνης: 44%
  •     Εισοδήματα: 22,2%
  •     Υγεία: 21,9%
  •     Ανάπτυξη: 12,5%
  •     Εγκληματικότητα: 12,3%