Τον διασυνδεδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας –Σκοπίων, που συζητείται την τελευταία διετία, προκρίνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εγκρίνοντας το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2017-2026.
Στο εγκεκριμένο πρόγραμμα, ο ΔΕΣΦΑ έχει εντάξει και την επίμαχη επένδυση ύψους άνω των 48,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας στη Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στη Γευγελή στα Σκόπια.
Η σχετική συμφωνία (MOU) είχε υπογραφεί μεταξύ του διαχειριστή και της κρατικής εταιρείας των Σκοπίων MER από τον Οκτώβριο του 2016, με στόχο την διασύνδεση των δύο χωρών και την απευθείας πρόσβαση των Σκοπίων σε προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από το τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
Σήμερα τα Σκόπια εξαρτώνται αποκλειστικά από τον διαβαλκανικό αγωγό Trans Balkan Pipeline. Η κατασκευή του έργου θα δημιουργήσει νέες πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την γειτονική χώρα.
Στον ελληνοσκοπιανό αγωγό αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες σε ενεργειακό συνέδριο και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης.
Το έργο θα αποτελέσει έναν νέο κάθετο διάδρομο που δρομολογείται η επέκτασή του και προς τη Σερβία. Ο αγωγός θα έχει μήκος 50 χιλιόμετρα στο ελληνικό σκέλος και περί τα 110 χιλιόμετρα στα Σκόπια και χωρητικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΡΑΕ ανάβει το πράσινο φως για το νέο αγωγό υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί market test (κατά τα πρότυπα του FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προκειμένου να λειτουργήσει προς όφελος των τελικών χρηστών. Η έγκριση από την ΡΑΕ του δεκαετούς προγράμματος, βρίσκει απέναντι ένα αντίστοιχο σχέδιο του Ρώσου ολιγάρχη Λεονίντ Λεμπέντεφ, από την εταιρεία Windows International.