Όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί βγαίνουν στα social media για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους για τις αλλαγές που έχουν παρατηρήσει στη συμπεριφορά των μαθητών τους κάθε ηλικίας. Ανάμεσα σε αυτές και μια δασκάλα νηπιαγωγείου, που εξέφρασε τον φόβο ότι η σύγχρονη διαπαιδαγώγηση «τα καταστρέφει».
Όπως σχολίασε η Cassie Martinez στο TikTok, μέσα στα 10 χρόνια που διδάσκει έχει παρατηρήσει μια τεράστια αλλαγή στα παιδιά, την οποία αποδίδει στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν.
«Νιώθω ότι πριν από δέκα χρόνια μπορούσες να τα διαχειριστείς. Καταλάβαιναν ότι πρέπει να σέβεσαι τους ενήλικες, τους δασκάλους σου. Καταλάβαιναν τι σημαίνει σχολείο και πώς να συμπεριφέρονται σωστά. Στη σημερινή κοινωνία, το gentle parenting καταστρέφει τα παιδιά μας.
»Τα χέρια μας είναι δεμένα, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά όταν οι μαθητές μας δεν συμπεριφέρονται σωστά, όταν φωνάζουν, όταν βρίζουν, όταν πετούν καρέκλες. Προσπαθούν να χτυπήσουν τους δασκάλους με τα μπουφάν τους, κοπανούν τα πόδια τους στο πάτωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά δεν επωφελούνται από το gentle parenting.
»Πρέπει να μαθαίνετε στα παιδιά σας να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος. Αν δεν το κάνουν, θα καταλήξουν στη φυλακή. Οι δάσκαλοι είμαστε για να κάνουμε μια δουλειά, την οποία εμποδίζει η συμπεριφορά κάποιων παιδιών. Κάποια παιδιά εμποδίζουν άλλους μαθητές να μάθουν στην τάξη».
Όπου gentle parenting, μια πιο ήπια, σύγχρονη μέθοδος διαπαιδαγώγησης που συνδυάζει την ενσυναίσθηση, την κατανόηση, τον σεβασμό και τα όρια. Όπως σχολιάζει ένα άρθρο στο New Yorker, «σύμφωνα με τη θεωρία, το παιδί που μεγαλώνει με αυτό τον τρόπο μαθαίνει να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα συναισθήματά του γιατί ο φροντιστής του επιβεβαιώνει με συνέπεια ότι είναι αληθινά και σημαντικά. Ο γονιός δίνει το πρότυπο αλλά όχι προφανή κίνητρα – το παιδί γίνεται ένας άνθρωπος με αυτοέλεγχο, ευγένεια και ευαισθησία επειδή το θέλει, όχι γιατί με αυτό τον τρόπο θα φάει παγωτό».
Κάποιες φορές ωστόσο η δυσκολία των γονιών να θέσουν συγκεκριμένα όρια και η έμφαση που δίνεται στην αναγνώριση των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει στην απουσία πειθαρχίας στα παιδιά σύμφωνα με μελέτες. Η εφαρμογή της θεωρίας, δηλαδή, δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις.
Διάφοροι TikTokers σχολιάζουν ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν τα όρια ανάμεσα στο gentle parenting και μια πιο «παθητική» ή «απούσα» διαπαιδαγώγηση. Ότι κάποιοι γονείς φτάνουν σε σημείο να επιτρέπουν στα παιδιά τους ανεπιθύμητες συμπεριφορές, τις οποίες δεν αποθαρρύνουν με καμία συνέπεια.
«Νομίζω ότι κάποιοι μπερδεύουν το gentle parenting με την παθητικότητα. Το πραγματικό gentle parenting συνδυάζει τα όρια με την κατανόηση των συναισθημάτων» σχολιάζει κάποιος άλλος εκπαιδευτικός, ενδεικτικά, στο βίντεο της Martinez.
Μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εθνικές στατιστικές που δημοσιεύτηκαν στη Wall Street Journal, από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2022 περίπου 300.000 εκπαιδευτικοί επέλεξαν να εγκαταλείψουντο επάγγελμά τους. Και πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι η διαφαινόμενη κρίση στη λεγόμενη Γενιά Άλφα θα κλιμακωθεί περαιτέρω, αν δεν αλλάξει κάτι.
marieclaire