Οι δήμοι Σιθωνίας από τη Χαλκιδική και Νεάπολης Συκεών από τη Θεσσαλονίκη συμφώνησαν να δημιουργήσουν την πρώτη διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα στη χώρα μας. Με μια επένδυση οκτώ εκατ. ευρώ θα δημιουργήσουν, σε πρώτη φάση, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο προκειμένου να παράγουν το ρεύμα που θα καταναλώνουν μηδενίζοντας το ανθρακικό αποτύπωμά τους. Ειδικότερα, η ενέργεια από τα πάνελ που θα εγκαταστήσουν θα καλύπτει τις ανάγκες και των δύο δήμων, αλλά και όλων των δημοτικών υπηρεσιών που σήμερα καταναλώνουν συνολικά περί τις 18 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με περίπου 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε δεύτερη φάση, όπως υποστήριξε θα προσπαθήσουν να κατευθύνουν τα ενεργειακά αποθέματα στους απειλούμενους από τη φτώχια πολίτες.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση των μετόχων και έγινε η εκλογή της διοίκησης της ενεργειακής κοινότητας. Πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Δανιηλίδης και αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Ο δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ντέμπλας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το περίσσευμα της ενέργειας που θα εξοικονομηθεί θα διανεμηθεί στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Ο κ. Δανιηλίδης από την πλευρά του τόνισε ότι οι δήμοι άνοιξαν μια λεωφόρο για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα. Ο δήμαρχος μίλησε με περηφάνεια για την αδελφική συνεργασία των δύο δήμων και ανέπτυξε την προοπτική αυτής της διαδημοτικής συνεργασίας. «Το πρώτο που κάνουμε είναι να πραστατέψουμε το περιβάλλον εξοικονομώντας καύσιμα. Όλα θα αντικατασταθούν με ενέργεια από τον ήλιο, με εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ ετησίως για τον κάθε δήμο. Για φωτισμούς, αντλιοστάσια και άλλες δαπάνες ενέργειες που πληρώνουμε «χρυσάφι». Επίσης θα παράγουμε και ένα 20% ενέργεια, περίπου 7 με 8 μεγαβατώρες που θα διανέμουν με κριτήρια ΚΕΑ σε οικογένειες που απειλούνται με ενεργειακή φτώχεια», είπε ο κ. Δανιηλίδης. Ωστόσο όπως είπε, ξαφνικό εμπόδιο στο εγχείρημα, ήταν η αλλαγή του νόμου όσον αφορά τον συμψηφισμό στην παραγόμενη ενέργεια που δυσχεραίνει κάθε διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα. Μάλιστα περιέγραψε τις απώλειες του νόμου, ζητώντας από το νέο Υπουργείο που θα προκύψει, να εξαιρεθούν από αυτόν οι δημοτικές κοινότητες.
Η επένδυση, με διάρκεια ζωής περί τα 25 έτη, εκτιμάται ότι θα αποσβεστεί πλήρως σε τρία με τέσσερα χρόνια. Με τα προ κρίσης δεδομένα στην ενέργεια ο δήμος Νεάπολης Συκεών είχε 1 εκατ. 560 χιλ ευρώ ετήσια κατανάλωση και ο δήμος Σιθωνίας 1 εκατ. 200 χιλ. ευρώ.