Αναλυτικά, τοποθέτηση του Γιώργου Βαγιωνά: 

”Ξεκάθαρα υπέρ της Μεταλλουργίας στη Χαλκιδική αλλά με την τήρηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την Εταιρία και υπό την αυστηρή επιτήρηση του Ελληνικού Δημοσίου τάχθηκα για ακόμη μια φορά, συμμετέχοντας σήμερα στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα της την κύρωση της επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία “Ελληνικός Χρύσος” .

Καταρχάς χαρακτήρισα τη Συμφωνία “Λεόντειο” υπέρ της εταιρίας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει τόσο ώστε να αλλάξει.

Κάλεσα την Εταιρία να υιοθετήσει την Υδρομεταλλουργική μέθοδο επεξεργασίας του μεταλλεύματος που απαιτεί κυρίως τη χρήση νερού και είναι ακίνδυνη για το περιβάλλον.
Η περιοχή διαθέτει το απαραίτητο απόθεμα νερού για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου.
Απόθεμα που θα πολλαπλασιαστεί και μετά την κατασκευή του φράγματος στα Πετρένια.

Η Ελληνική Πολιτεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει λευκή επιταγή στην Εταιρία Ελληνικός Χρυσός αλλά να τη θέσουμε προ των ευθυνών της και να απαιτήσουμε κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας μεταλλευμάτων, καθώς, μόνο έτσι μπορεί να προκύψουν επεξεργασμένα μεταλλεύματα και να πωληθούν στην τιμή που θα εξασφαλίζει την απαραίτητη και επιθυμητή κερδοφορία για όλους.

Η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας μεταλλευμάτων θα οδηγήσει συνολικά σε πλήρωση 5000 θέσεων απασχόλησης που όντως θα αποτελεί ένα δεδομένο ανάπτυξης για την περιοχή.

Αναφορικά με την έμπρακτη απόδειξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με απόδοση σοβαρών έργων υποδομής και ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία, στην πολύπαθη από πλημμύρες περιοχή της Ολυμπιάδος, ακόμη δεν είδα ένα έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης ως ανταποδοτικό από την Εταιρία.
Γεγονός που με καθιστά επιφυλακτικό.

Σχετικά με τα πολυσυζητημένα ανταποδοτικά οφέλη της περιοχής (royalties) από την Εταιρία, το ύψος τους πρέπει να ανταποκρίνεται στο 60% του μέσου όρου που καταβάλλουν ως ανταποδοτικά αντίστοιχες εταιρίες στη Φιλανδία και τη Γαλλία γιατί σε άλλη περίπτωση η περιοχή θα ζημιωθεί.

Αναφορικά με την τήρηση των όρων της Σύμβασης, κάλεσα το Ελληνικό Δημόσιο να μην υποβαθμίσει το ρόλο του, να μη δώσει μεγάλη δύναμη στους ανεξάρτητους ελεγκτές και να μη δεχτεί καμία αύξηση στα κέρδη της εταιρίας εάν δεν λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας μεταλλευμάτων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο.
Θα σας ενημερώσω με νεότερη ανακοίνωση”.