Αναλυτικά, η σημερινή τοποθέτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής, Γεώργιου Βαγιωνά για τη συνέχεια της συνεδρίασης.

“Συνεχίστηκε και σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα την Κύρωση της επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία “Ελληνικός Χρύσος”.

Συμμετείχα και στις σημερινές εργασίες της Επιτροπής.

Άκουσα τις τοποθετήσεις των Φορέων της Χαλκιδικής, πολλές εκ των οποίων με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο και παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο έθεσα ορισμένες “κόκκινες γραμμές”.

Η θέση μου είναι ξεκάθαρα υπερ της Μεταλλουργίας στη Χαλκιδική με απαραίτητη προυπόθεση την τήρηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την Εταιρία και υπό την αυστηρή επιτήριση του Ελληνικού Δημοσίου.

Η εταιρία πρέπει να ξεκαθαρίσει επιτέλους ποιά μέθοδο θα χρησιμοποιήσει για την επεξεργασία των μεταλλευμάτων και πρέπει να ξεχάσει την όποια επιδίωξή της για επιφανειακή εξόρυξη και για χρήση κυανίου.

Και τα δύο θα αποτελέσουν casus belli για την κοινωνια της Χαλκιδικής και θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη. Ξεκάθαρα.

Επίσης, η εταιρία πρέπει να φροντίσει τη λειτουργία των οκτώ σταθμών ελέγχου και μέτρησης των ρύπων στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο και στις στοές και να αξιοποιεί τα στοιχεία των μετρήσεων αυτών.

Η διαδικασία μεταφοράς των μεταλλευμάτων είναι ένα ακόμη κρίσιμο θέμα.

Κατά κανόνα πρέπει να γίνει σε οδικό δίκτυο εκτός των κατοικημένων περιοχών και εκτος των εθνικών δρόμων.

Η εταιρία πρέπει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο.

Πάγια θέση μου είναι ότι πρέπει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας μεταλλευμάτων για να προκύψουν συνολικά 5000 νέες θέσεις εργασίας.
Για τους κατοίκους της περιοχής.

Με αναλυτική ανακοίνωση μου θα σας ενημερώσω για την πλήρη τοποθέτηση μου”.