Μια γυναίκα έχασε το επίδομα μητρότητας για 12 ένσημα εξαιτίας του νόμου που ισχύει από το 1951, και επειδή γέννησε το μωρό της πρόωρα, όπως καταγγέλλει ο σύζυγός της.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κλεομένης Λέτσιος καταγγέλει: «Η γυναίκα μου προσλήφθηκε τον Μάρτιο του 2024 λόγω της κακοκαιρίας Daniel στην εταιρεία. Ο νόμος λέει 200 ένσημα αυστηρά πριν από την ημερομηνία τοκετού για το επίδομα μητρότητας, λοχείας και 9μήνου. Δηλαδή αν δεν υπάρχουν τα 200 ένσημα η μητέρα δεν δικαιούται απολύτως τίποτα».

Όπως εξηγεί, η σύζυγός του γέννησε πρόωρα το μωρό τους, στις 23 Αυγούστου 2024.

Όπως επισημαίνει, εάν το παιδί είχε γεννηθεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία τοκετού, τότε η μητέρα θα είχε συμπληρώσει τα 200 ένσημα και θα έπαιρνε ότι της αναλογεί από το κράτος.

Τι απάντησε ο Καραγκούνης

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης, υπογράμμισε πως ο νόμος για τα 200 ένσημα ισχύει από το 1951.

«Μία μητέρα πρέπει να έχει 200 ένσημα τα τελευταία δύο χρόνια πριν τον τοκετό. Είναι το κατώφλι που έχει βάλει ο νόμος. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μητέρα δεν κατάφερε να πιάσει τα 200 ένσημα. Επειδή υπήρξε η καταστροφή του Daniel σε αυτή την περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας εκτός από τα 534 ως έκτακτη ενίσχυση, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα αναστολής σύμβασης εργασίας. Ο ασφαλιστικός βίος δεν διακόπτεται, μπαίνουν τα ένσημα», ανέφερε.

Ο εργοδότης μπορεί να μπήκε σε καθεστώς αναστολής λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο η σύζυγος του κ. Λέτσιου δεν είχε προσληφθεί τότε.

*Φωτογραφία αρχείου