Δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής & Προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιου, στη Σουζάνα Καζάκα

Η έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό κλάδο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Στη Χαλκιδική, η κατάσταση είναι ακόμη πιο έντονη, καθώς οι ανάγκες των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων αυξάνονται, ενώ η εύρεση εργαζομένων γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, μιλά για το πρόβλημα και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την αντιμετώπισή του.

5.000 Κενές Θέσεις Εργασίας στον Τουριστικό Τομέα της Χαλκιδικής

Όπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος, ο τουριστικός τομέας της Χαλκιδικής αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα σε εργατικό δυναμικό, το οποίο εκτιμάται στις 5.000 κενές θέσεις εργασίας. Αυτές οι θέσεις αφορούν κυρίως χαμηλής εξειδίκευσης επαγγέλματα όπως λάντζα, καθαριότητα και περιποίηση κήπων, αλλά υπάρχουν και κενά σε θέσεις service σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Για να καλυφθούν αυτά τα κενά, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις μέσω μετακλήσεων εργαζομένων από το εξωτερικό. Οι κύριες χώρες προέλευσης αυτών των εργαζομένων είναι η Ινδία, η Αίγυπτος, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, με την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο να έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και χρόνια τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ημέρα Καριέρας – Ένα Βήμα για την Ενσωμάτωση Προσφύγων και Μεταναστών στον Τουρισμό

Μια νέα προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών της τουριστικής αγοράς αφορά την ένταξη προσφύγων και μεταναστών που διαθέτουν πολιτικό άσυλο ή βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησής του. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 270.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 34.000 έχουν αποκτήσει πολιτικό άσυλο, γεγονός που τους δίνει πλήρη εργασιακά δικαιώματα όπως κάθε Έλληνας πολίτης.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, η Ημέρα Καριέρας σε συνεργασία με τη ΜΚΟ “Μετά” και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 110 υποψήφιοι, κυρίως από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, που προέρχονταν από δομές φιλοξενίας στο Πολύκαστρο και τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Οι υποψήφιοι παρουσίασαν τα βιογραφικά τους, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν και μεταφραστές για να διευκολύνουν τη διαδικασία συνεντεύξεων.

Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις με 20.000 Κλίνες στη Χαλκιδική Έδωσαν το Παρών

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετείχαν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τη Χαλκιδική, συνολικής δυναμικότητας άνω των 20.000 κλινών. Όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος, το βασικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί είναι η παροχή στέγασης στους εργαζομένους, κάτι που δυσκολεύει κυρίως τις μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ήδη παρατηρείται μια τάση μεταξύ των επιχειρηματιών να επενδύουν στη διαμόρφωση διαμερισμάτων για τη φιλοξενία των εργαζομένων τους.

Κυβερνητική Στήριξη και Προοπτικές για το Μέλλον

Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει ήδη συζητηθεί με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όπως αναφέρει ο κ. Τάσιος, η Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κυρία Βολουδάκη, έχει ενημερωθεί για την προσπάθεια και την έχει στηρίξει, καθώς η σωστή ενσωμάτωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας αποτελεί προτεραιότητα.

«Το θέμα δεν αφορά μόνο τη Χαλκιδική ή τον τουρισμό. Αφορά τη συνοχή της κοινωνίας μας και την ενσωμάτωση ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν. Είναι σημαντικό να βρούμε λύσεις που θα ωφελήσουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζομένους. Στο τέλος, αυτοί οι άνθρωποι θα είναι οι μελλοντικοί φορολογούμενοι πολίτες της χώρας μας», τονίζει ο κ. Τάσιος.

Η έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό τομέα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Χαλκιδική και γενικότερα ο ελληνικός τουρισμός. Η συνεργασία με εργαζομένους από το εξωτερικό και η ένταξη προσφύγων και μεταναστών αποτελούν δύο σημαντικές στρατηγικές λύσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή.
Η επιτυχία της Ημέρας Καριέρας και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται δείχνουν ότι ο δρόμος προς την κάλυψη των αναγκών του κλάδου περνά μέσα από τη συντονισμένη δράση της αγοράς, των φορέων και της πολιτείας.

📌 Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα – Xalkidiki Politiki