pixabay

Ο έφηβος που νοσηλεύεται με γρίπη των πτηνών στο Βανκούβερ του Καναδά, ενδέχεται να έχει μολυνθεί από μια μεταλλαγμένη παραλλαγή του ιού H5N1 που τον καθιστά πιο μεταδοτικό μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN, για την ώρα δεν έχει νοσήσει άλλο άτομο από το περιβάλλον του εφήβου. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν η μετάλλαξη είναι πιο επικίνδυνη για τους ανθρώπους.

«Σίγουρα, αυτή είναι μια από τις λίγες φορές που έχουμε πραγματικά στοιχεία αυτού του είδους των μεταλλάξεων στον συγκεκριμένο ιό», δήλωσε ο Δρ. Τζέσι Μπλουμ, υπολογιστικός ιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών που μόλυνε τον έφηβο, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, δεν είναι το ίδιο στέλεχος που μεταδίδεται στα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχετίζεται πιο στενά με ένα στέλεχος του H5N1 που κυκλοφορεί σε άγρια ​​πτηνά. Οι ειδικοί που ερευνούν την υπόθεση δεν γνωρίζουν ακόμη πώς μολύνθηκε ο έφηβος, καθώς δεν ήρθε σε επαφή με άγρια ​​πτηνά.

Οι τρεις μεταλλάξεις εντοπίστηκαν σε τμήματα του γονιδιώματος του ιού που καθιστούν πιο εύκολη την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Έχει τραβήξει την προσοχή πολλών ιολόγων της γρίπης, επειδή κάποια τμήματα της αλληλουχίας του ιού φέρουν ενδείξεις ορισμένων ανησυχητικών τύπων μεταλλάξεων», είπε.

Οι ιοί της γρίπης εισέρχονται στα κύτταρα προσκολλώντας στα σιαλικά οξέα. Τα πουλιά έχουν μια αφθονία ενός είδους σιαλικού οξέος που ονομάζεται άλφα 2,3, ενώ οι άνθρωποι έχουν κυρίως άλφα 2,6 σιαλικό οξύ, ιδιαίτερα στη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες.

Ο Δρ. Σκοτ Χένσλεϊ, μικροβιολόγος και ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που ειδικεύεται στη μελέτη των ιών της γρίπης, δήλωσε ότι δεκαετίες βασικής έρευνας έχουν δείξει ποιες μεταλλάξεις πρέπει να προσέχουν οι επιστήμονες. Ο ερευνητής μελέτησε την αλληλουχία του ιού και εντόπισε τις μεταλλάξεις που θα επέτρεπαν στον ιό να προσαρμοστεί ώστε να προσκολλάται πιο εύκολα στα σιαλικά οξέα του ανθρώπου.

Ένα μέρος στο ανθρώπινο σώμα όπου οι υποδοχείς άλφα 2,3 είναι άφθονοι, είναι το μάτι, σύμφωνα με τον ερευνητή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό H5N1 στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφάνισαν κοκκίνισμα των ματιών ως πρώιμο σύμπτωμα, υποδηλώνοντας ότι ο ιός εισήλθε στο σώμα από εκεί. Ο Καναδός έφηβος επίσης εμφάνισε κοκκίνισμα των ματιών, αλλά ανέπτυξε και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ίσως ως αποτέλεσμα των μεταλλάξεων που άρχισε να αποκτά ο ιός καθώς αντιγραφόταν στο σώμα, είπε ο ερευνητής.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η αρχή μιας πανδημίας, τόνισε. Η καλύτερη προσαρμογή του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα είναι η αρχή, αλλά δεν αρκεί για να πυροδοτήσει μια πανδημία.

«Πρέπει να κάνουμε πολλές μελέτες σε αυτή τη φάση. Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται πιο εύκολα» σημείωσε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εντοπιστεί 53 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, ενώ αναφέρονται συνεχώς κρούσματα σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, σε πουλερικά και σε άγρια ​​πτηνά.

Πηγή: ertnews.gr

*Φωτογραφία Αρχείου