Γνωρίστε τον… δημιουργικό νεοσύστατο Σύλλογο Τεχνών και Πολιτισμού Βόρειας Χαλκιδικής.

Την ανάδειξη της Βόρειας Χαλκιδικής, αλλά και την προαγωγή του πολιτισμού και των τεχνών στα χωριά της μέσα από δράσεις, έχει ως σκοπό ο ΣΤΕΠ, ο Σύλλογος που αν και ιδρύθηκε πριν από μόλις 6 μήνες, ήδη το έργο του μετρά άτυπα από το 2022.

Μέσω εκδηλώσεων, εκθέσεων, μαθημάτων ζωγραφικής και μεικτών τεχνικών, παρουσίαση βιβλίων, παραστάσεων, σεμιναρίων, είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, τα μέλη του Συλλόγου ευελπιστούν να κερδίσουν τους συντοπίτες τους, να εμφυσήσουν την αγάπη για την τέχνη στα παιδιά και να δημιουργήσουν μικρά «κύτταρα πολιτισμού» σε διάφορα χωριά της Βόρειας Χαλκιδικής μέσω δράσεων.

Η αγάπη για την τέχνη και η προβολή της Βόρειας Χαλκιδικής

Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki, η εικαστικός και προσωρινή πρόεδρος του ΣΤΕΠ, Σόνια Καζλάρη Χατζά, μιλά για την ανάγκη των γυναικών της Βόρειας Χαλκιδικής να συμμετέχουν σε δημιουργικές δράσεις ,

Όπως εξηγεί, όλα ξεκίνησα στο παλιό ΚΑΠΗ της Παλαιόχωρας όπου 28 γυναίκες συγκεντρώθηκαν προκειμένου να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά μαθήματα, ενώ πολύ γρήγορα και άλλες γυναίκες εξέφρασαν ενδιαφέρον, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη εξέλιξης του όλου εγχειρήματος.

«Όλες οι γυναίκες ήθελαν να συνεχίσουν γιατί αγαπούσαν την τέχνη. Θελήσαμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για την τέχνη και να προβάλλουμε και τον τόπο μας μέσα από αυτή και σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε αυτό τον Σύλλογο», εξηγεί και προσθέτει πως στόχος είναι «να πάμε ένα βήμα μπροστά και να ανεβάσουμε το επίπεδο στον πολιτισμό και στα πολιτιστικά, βάζοντας και ένα λιθαράκι και εμείς σε αυτό το κομμάτι».

Όσον αφορά την ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής, η κ. Χατζά υπογραμμίζει πως ήδη είναι εμφανής.

«Είχαμε τρία τμήματα με 48 άτομα. Κάναμε το παιδικό εικαστικό εργαστήρι με 25 παιδιά πέρυσι. Ήταν με παιδιά ηλικίας 4-8 και 8-15 ετών με δασκάλα τη Μαρία Χατζά. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρία τμήματα, πρωινά και απογευματινά. Ξεκινάμε από την Τρίτη και λειτουργούμε μέχρι το Σάββατο. Είναι κυρίως για γυναίκες. Τα απογευματινά είναι ζωγραφικής και έχουμε και ένα τμήμα μικτών τεχνικών και πηλού», σημειώνει σχετικά και αναφέρει πως στα σχέδια του Συλλόγου είναι η λειτουργία μίας θεατρικής ομάδας από τον επόμενο μήνα, η δημιουργία παιδικής δανειστικής βιβλιοθήκης, αλλά και η διοργάνωση σεμιναρίων ραπτικής και πλεξίματος.

Διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής, εκθέσεις και τοιχογραφίες

Μιλώντας για τις δράσεις που έχουν διοργανωθεί από τον ΣΤΕΠ, αναφέρεται στον πρώτο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής που έλαβε χώρα τον Ιούνιο στο δημοτικό σχολείο Ριζών, στον οποίο συμμετείχαν παιδιά έως 15 ετών.

«Είχαμε έπαθλα με υλικά ζωγραφικής και δωρεάν μαθήματα στο εργαστήρι μας. Συμμετείχαν 23 παιδιά και ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και η παιδική έκθεση ζωγραφικής με έργα από τα μαθήματα», σημειώνει σχετικά.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση βιβλίου στο πνευματικό κέντρο του Στανού για την ενίσχυση του νομαρχιακού συλλόγου “Η Αγάπη”, αλλά και εκθέσεις σε τοπικό επίπεδο.

«Στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς έχουμε δημιουργήσει τοιχογραφία στο δημοτικό σχολείο Ζερβοχωρίων σε εξωτερικό τοίχο για να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με την τέχνη της ζωγραφικής. Είχε πολύ μεγάλη αποδοχή», συνεχίζει και προσθέτει πως φιλοτεχνήθηκαν κάποιοι τενεκέδες για το λαογραφικό μουσείο ριζών και την πλατεία της Παλαιόχωρας.

Αναφερόμενη στο τελευταία εξωτερική δράση του Συλλόγου, μίλησε την τοιχογραφία που δημιουργήθηκε σε τοιχίο ιδιωτικού χώρου, μετά από άδεια της ιδιοκτήτριας. «Αυτή η ζωγραφιά έγινε με χορηγία από την εταιρεία Βαλμάς Α.Ε. και έπειτα από συνεννόηση με την πρόεδρο της κοινότητας. Συζητήσαμε ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε και κάποιες νέες ζωγραφιές με διάθεση προσφοράς στον τόπο που μας φιλοξενεί και να καταφέρουμε να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των τουριστών και γενικά του επισκέπτη. Επίσης θέλαμε να βγούμε και από τα στενά πλαίσια του εργαστηρίου. Να δει ο κόσμος τι κάνουμε μέσα σε αυτό», σημειώνει σχετικά με τη δράση που διήρκησε οκτώ ημέρες.

«Οι ζωγραφιές είναι εμπνευσμένες από την παράδοση και τη γραφικότητα του χωριού της Παλαιόχωρας. Η συγκεκριμένη ζωγραφιά είναι εμπνευσμένη από παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία που απεικονίζει μια βρύση, το Παλιοπήγαδο, που δεν υπάρχει πια. Εμείς προσθέσαμε και κάποια άλλα στοιχεία, ότι πήγαιναν μετά το γάμου και έριχναν κέρματα σε αυτή. Κάναμε έναν παραδοσιακό χορευτικό με άνδρες και γυναίκες. Ο τοίχος είναι στα 13 μέτρα. Σύντομα θα αναρτήσουμε και την ιστορία του πάνω στη ζωγραφιά», εξηγεί, επισημαίνοντας πως ήδη ο τοίχος χρησιμοποιείται από διερχόμενους ως φόντο για φωτογραφίες.

Η προσφορά των μελών και η θεραπευτική δράση της τέχνης

Αν και οι δυσκολίες είναι πολλές -ιδιαίτερα σε μεγάλες εξωτερικές δράσεις- η καλή διάθεση των μελών του Συλλόγου τις ξεπερνά, σύμφωνα με την κ. Χατζά.

«Θα ήθελα να τις ευχαριστήσω όλες μια προς μια γιατί ήταν πολύ σημαντική η προσφορά τους. Είμαι χαρούμενη που τα μέλη μας έχουν και το επίπεδο και την όρεξη που χρειάζεται για να είσαι μέλος αυτού του συλλόγου. Όλες κατάγονται από χορεία της ορεινής Χαλκιδικής και έχουν προσφέρει πολύ στην τοπική τους κοινωνία και τώρα το συνεχίζουν μέσα από αυτόν τον σύλλογο», τονίζει.

Όπως υπογραμμίζει, «η ζωγραφική είναι μια τέχνη που εξευμενίζει τα ήθη, που βγάζει τα συναισθήματα μέσα των χρωμάτων και πέρα από αγχολυτική είναι και ψυχοθεραπεία», και απευθύνει κάλεσμα προς τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μυηθούν στην τέχνη και τον ΣΤΕΠ Β. Χαλκιδικής.