Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις εργασίες αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του μουσείου, το περσινό σκάνδαλο με τις απώλειες αρχαιοτήτων και, φυσικά, τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Κάλιναν ρωτήθηκε για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λίζας Νάντι, που εξέφρασε θετική στάση υπέρ μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επαναπατρισμό αρχαιοτήτων. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν τροποποίηση της νομοθεσίας που προστατεύει τα αντικείμενα στα εθνικά μουσεία.

Ο Κάλιναν τόνισε την ανάγκη για μια νέα, δημιουργική προσέγγιση στο ζήτημα, λέγοντας: «Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να δουν μια πραγματικά συναρπαστική, καινοτόμο ανταπόκριση. Όχι λύση. Ανταπόκριση είναι η σωστή λέξη». Δήλωσε, επίσης, πως η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει με ανοιχτότητα: «Ξεκινάω με την ιδέα ότι όλα είναι δυνατά και θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ενόσω αυτή εξελίσσεται. Ας μην ξεκινήσουμε με την ιδέα ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν».

Αντί να επικεντρώνεται στη νομική ιδιοκτησία των Γλυπτών, ο Κάλιναν προτείνει μια «εταιρική προσέγγιση». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία. Βρίσκω τον ανταγωνισμό αρκετά περιοριστικό: Μου αρέσει να συνεργάζομαι, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί βρίσκεται στη συνεργασία και τη συζήτηση. «Αν μιλάμε σοβαρά για την υπόθεση του παγκόσμιου πολιτισμού, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε. Δεν έχω έτοιμη λύση, ούτε θα έπρεπε. Προέχει η συζήτηση που πρέπει να γίνει», δήλωσε, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Αναφορικά με τις επικρίσεις για τη «βίαιη απόκτηση αντικειμένων» από μουσεία, ο Κάλιναν παραδέχθηκε πως υπάρχει μια διάσταση μεταξύ αντίληψης και πραγματικότητας. Ωστόσο, πιστεύει ότι η συνεργασία και η καλή πίστη μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα. «Με καλή πίστη και υπομονή, οι συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν. Εστιάζω πολύ στις συμπράξεις και τις συνεργασίες».

Συμπληρώνοντας, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην προώθηση της συνύπαρξης και της πολιτιστικής ανταλλαγής, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή: «Περισσότερο από ποτέ, σε όλο τον κόσμο υπάρχει ανάγκη να εστιάσουμε στη συνύπαρξη και την πολιτιστική ανταλλαγή. Νομίζω ότι τα μουσεία έχουν πράγματι έναν ρόλο να διαδραματίσουν».

Η στάση του Κάλιναν αποτυπώνει μια διάθεση για διάλογο και συνεργασία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες προσεγγίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λύσεις πιο κοντά στις ανάγκες όλων των εμπλεκόμενων.