Η Γιορτή του Τραχανά έρχεται για ακόμη μία χρονιά στο Κασσανδρινό το Σάββατο 31 Αυγούστου.

Παραδοσιακό γλέντι με ορχήστρα και συμμετοχή Χορευτικών Πολιτιστικών Συλλόγων, ψήσιμο κρεάτων και φυσικά αχνιστά καζάνια με τον φημισμένο φρέσκο τραχανά με πλιγούρι και κατσικίσιο γάλα, περιμένουν όσους βρεθούν στο Κασσανδρινό το βράδυ της Κυριακής.

Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Κανέλα Χρυσοπούλου, μιλά για το πώς μία μάζωξη μεταξύ φίλων εξελίχθηκε στον θεσμό της Γιορτής του Τραχανά.

«Ξεκινήσαμε τη Γιορτή του Τραχανά περίπου το 2003-2004. Είμασταν μία παρέα, φτιάξαμε ένα καζάνι τραχανά και το μοιράσαμε στους συγχωριανούς μας. Από την επόμενη χρονιά το διοργανώσαμε πιο συγκροτημένα, το εμπλουτίσαμε και το διαφημίσαμε. Πλέον η Γιορτή του Τραχανά έχει γίνει θεσμός», δηλώνει αρχικά η πρόεδρος.

Όπως μας εξηγεί, η διοργάνωση πλέον περιλαμβάνει ορχήστρα και χορευτικούς συλλόγους, ψήσιμο κρεάτων, αλλά και δωρεάν προσφορά του παραδοσιακού τραχανά.

Ερωτηθείσα γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο προϊόν, η κ. Χρυσοπούλου μιλά για την άρρηκτη σύνδεση της Χαλκιδικής με το εν λόγω τρόφιμο.

«Από τα μέσα Αυγούστου και ενόψει του επικείμενου Χειμώνα, όλοι στην περιοχή φτιάχνουν τραχανά για να περάσουν τους κρύους μήνες. Είναι μία προετοιμασία για τον Χειμώνα και υπάρχει στην παράδοση της Κασσάνδρας, αλλά και γενικότερα της Χαλκιδικής», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει, «η επισκεψιμότητα στη Γιορτή γίνεται ολοένα και περισσότερη. Ο κόσμος την “αγκάλιασε” και περιμένει να βιώσει για ακόμη μία χρονιά το έθιμο».

Η Γιορτή τελείται υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κασσάνδρας (Κ.Ε.ΔΗ.Κ.) 

Τραχανάς: Ο θρεπτικός «βασιλιάς» της Ελληνικής Κουζίνας

Ως μικροί «θησαυροί» της κουζίνας του τόπου μας χαρακτηρίζονται ο τραχανάς και το πλιγούρι, με τον συνδυασμό τους να προσφέρει μία «έκρηξη» θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας.

Πως άλλωστε θα μπορούσε να είναι, καθώς ο τραχανάς όχι μόνο «θωρακίζει» τον οργανισμό απέναντι στην οστεοπόρωση -χάριν του φωσφόρου που περιέχει, αλλά ενισχύει την ανάπτυξη και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς είναι πλούσιος σε μαγνήσιο.

Παράλληλα, λόγω της κερατονοειδούς λουτεϊνης που περιέχει, βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, των ματιών και της καρδιάς.