Τραγικές παραμένουν οι ελλείψεις των καθηγητών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της Συκιάς με τους μαθητές, του Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τους γονείς να βροντοφωνάζουν «γιατί τέτοια απαξίωση για τα δικά μας σχολεία;».

Σήμερα μάλιστα 1 Οκτωβρίου οι μαθητές του  του Λυκείου Συκιάς προχώρησαν σε ολιγόωρη κατάληψη, μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου, οι οποίοι φαίνεται να την ενισχύουν και να τη συνεχίζουν έως και αυτή την ώρα, αντιδρώντας έτσι για την μη κάλυψη θέσεων από εκπαιδευτικούς, ακόμη και για βασικά μαθήματα, ένα μήνα σχεδόν μετά την έναρξη των μαθητών.

Τα παιδιά βρίσκονται στο προαύλιο χώρο του σχολείου χωρίς καμία επιτήρηση, η ψυχολογία τους είναι πεσμένη, γονείς και μαθητές υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, χάνονται διδακτικές ώρες! 

Τα κενά από τις χαμένες διατακτικές ώρες στα σχολεία της Συκιάς είναι αναμφίβολα πολλά, με  αρνητικό αντίκτυπο στην μόρφωση τους και την μετέπειτα εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ειδικά των μαθητών που φέτος θα εξεταστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Η ψυχολογία των παιδιών όπως είναι φυσικό μέρα με τη μέρα πέφτει, και σαν δεν έφτανε αυτό είναι αναγκασμένοι να υφίστανται μια τεράστια ταλαιπωρία μαζί με τους γονείς τους, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβούν από τη Σάρτη, το Καλαμίτσι, το Πόρτο Κουφό και την Τορώνη -διανύοντας μια χιλιομετρική απόσταση με ότι αυτό συνεπάγεται- για να τα παραλάβουν από το χωριό της Συκιάς που στεγάζονται τα εκπαιδευτικά κτίρια. Όσο για την ασφάλεια των παιδιών αυτή αιωρείται και κανείς δεν ξέρει ακόμη για πόσο.

«Πόσο θα κρατήσει δηλαδή ακόμη αυτή η ανευθυνότητα κάποιων; Ποιος θα πάρει επιτέλους την ευθύνη; Ποιος μας εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών μας, όταν βρίσκονται χωρίς καμία επιτήρηση σχεδόν όλες τις ώρες στο προαύλιο χώρο του σχολείου; Παρέχουν ή όχι δωρεάν παιδεία σε όλους ανεξαιρέτως;», διερωτάται η πρόεδρος του Λυκείου και αντιπρόεδρος του Γυμνασίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σωτηρία Κωνσταντάρα.

Η αντιμετώπιση ως μαθητές «ενός κατώτερου Θεού» παρά την τεράστια συμβολή της Σιθωνίας στην ελληνική οικονομία και η δικαιολογία για την δύσκολη γεωγραφική θέση της περιοχής  

Η κα. Κωνσταντάρα θεωρεί πως η απαξίωση και η αδιαφορία για τα σχολεία της Συκιάς είναι εξαιρετικά εμφανής και ότι φέτος αυτό αποδεικνύεται στο 100%. Η ίδια τονίζει πως «το κράτος, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει και οφείλουν να στείλουν καθηγητές στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της Συκιάς, σε ένα σχολείο που φοιτούν πάνω από 200 μαθητές. Δεν νοείται ένα τέτοιο σχολείο με αυξημένες τις εκπαιδευτικές ανάγκες, σε ένα ζωντανό χωριό, όπως είναι η Συκιά που έχει τις κτιριακές του εγκαταστάσεις, κάθε χρόνο να έχει τέτοιου είδους θέματα. Η πολιτεία και αυτοί που μας εκπροσωπούν πρέπει επιτέλους να σκύψουν και να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Η δικαιολογία για δύσκολη γεωγραφική θέση της περιοχής πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Υπάρχουν περιοχές σε άλλα μέρη της Ελλάδος που παρά τις αυξημένες γεωγραφικές δυσκολίες, παρά τον μικρό αριθμό μαθητών και παρά τους λίγους κατοίκους όσον αφορά τον πληθυσμό τους έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από εμάς έδω. Και αυτό δεν το λέω για να υποβαθμίσω κάποιο μέρος ή κάποιο σχολείο, αλλά γιατί θέλω να δώσω το μήνυμα ότι η δικαιολογία μερικών έχει κουράσει και αρχίζει να γίνεται εκνευριστική. Και βέβαια εκτός από τα παραπάνω είμαστε και εμείς Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες και όπως γνωρίζουν οι πάντες συμβάλουμε σαν Σιθωνία καθοριστικά στην οικονομία της χώρας μέσω του τουρισμού μας κάθε χρόνο».

Το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Συκιάς αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί-Η υποχρέωση για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση

Η κα. Κωνσταντάρα καταλήγει λέγοντας πως η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και ζητάει μαζί με τους γονείς των παιδιών οι υπεύθυνοι να πράξουν άμεσα τα αυτονόητα: «Φτάσαμε στο σημείο να στείλουμε έγγραφα στον Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο, στους βουλευτές, σε κυβερνητικούς φορείς, στη Δευτεροβάθμια, στον δήμο, προς όλους τους εμπλεκόμενους φορεί μήπως πράξουν τα αυτονόητα, που είναι η άμεση τοποθέτηση  εκπαιδευτικών στο σχολείο μας! Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, ένα μήνα σχεδόν μετά την έναρξη των μαθημάτων δεν έχει γίνει τίποτα. Η κατάσταση έφτασε πλέον στο απροχώρητο και ακόμη κάποιοι μιλάνε για “καλή λειτουργία των σχολείων στη Χαλκιδική”. Όχι τίποτα δεν λειτουργεί καλά και ούτε σωστά. Διότι το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο της Συκιάς υπολειτουργεί! Η μόρφωση, η παιδεία, η εκπαίδευση θεωρούνται, διαχρονικά, αναλλοίωτες αξίες και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών με κοινωνική και δημοκρατική συνείδηση. Σε εμάς λοιπόν εδώ δεν παρέχετε δωρεάν παιδεία ούτε ίσες ευκαιρίες, παρά μόνο εμπόδια και κλειστούς δρόμους προς την εκπαίδευση και την μετέπειτα εισαγωγή των παιδιών μας στις ακαδημαϊκές σχολές».