Σήμερα, ίσως η η γραμμή ανάμεσα σε εφηβεία και ενηλικίωση είναι αρκετά λεπτή και τα όρια δυσδιάκριτα. Στην ουσία, όμως, φαίνεται ότι μέχρι τα 27 τα πράγματα κυλούν χαλαρά για τους περισσότερους.

Από τα 27 και μετά, με βάση ερευνητικά δεδομένα, η ζωή παίρνει άλλη τροπή θέτοντας τα χρήματα και το μέλλον σε μια πιο πραγματική διάσταση. Αυτά είναι τουλάχιστον τα ευρήματα μιας μελέτης 2.000 Αμερικανών, από διάφορες γενιές.

Η έρευνα διερεύνησε τα ορόσημα και τις νοοτροπίες που καθορίζουν τη σύγχρονη ενηλικίωση, η οποία φαίνεται ότι δεν συμβαίνει στα 18.

Οικονομικά & σύγχρονη ενηλικίωση

Ειδικότερα, το 56% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ένα ισχυρό σημάδι ενηλικίωσης είναι να μπορείς να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου. Η οικονομική ανεξαρτησία (45%) και η προτεραιοποίηση των ευθυνών έναντι της προσωπικής ζωής ή της διασκέδασης (38%) κατατάσσονται επίσης ψηλά ως προσδιοριστικά στοιχεία της ενηλικίωσης.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, η απομάκρυνση από το πατρικό σπίτι (46%) και η απόκτηση μιας πρώτης δουλειάς ή μιας θέσης στον τομέα επιλογής του καθένα (28%) αποτελούν κορυφαία γεγονότα που κάνουν τους Αμερικανούς να αισθάνονται ενήλικες. Ωστόσο, η μετάβαση δεν είναι ομαλή για όλους. Συγκεκριμένα, το 11% των Gen Zers δηλώνουν ότι εξακολουθούν να μην αισθάνονται ενήλικες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό τοπίο φαίνεται ότι δυσχεραίνει την κατάσταση, δημιουργώντας προκλήσεις. Ενώ οι Αμερικανοί γενικά αρχίζουν να παίρνουν στα σοβαρά τα οικονομικά τους γύρω στα 28, ένα εντυπωσιακό 81% της Gen Z αισθάνεται πίεση. Αυτό το αίσθημα επαναλαμβάνεται από γενιά σε γενιά, με το 76% των ηλικιωμένων ερωτηθέντων να εύχονται να είχαν διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά τους στα 20.

Παράλληλα, το 42% από τους ερωτηθέντες αποκάλυψε ότι το να είσαι ενήλικος είναι πιο δύσκολο από ότι περίμεναν, ένα συναίσθημα που γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν στο παιχνίδι μπαίνει και η οικονομική σταθερότητα. Σχεδόν 2 στους 5 Αμερικανούς (39%) αισθάνονται ότι δεν είναι επί του παρόντος οικονομικά σταθεροί, με το 41% να  αμφιβάλλει ότι θα πετύχει ποτέ οικονομική σταθερότητα. Αυτή η απαισιοδοξία αυξάνεται με την ηλικία, από το 7% της Gen Z στο εντυπωσιακό 66% των baby boomers.

Ανάγκη για οικονομική ασφάλεια και προγραμματισμό

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι ανησυχίες των νέων ανθρώπων, όταν το κόστος ζωής αυξάνεται ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι. Οι περισσότεροι φαίνεται να μην είναι οικονομικά προετοιμασμένοι για την ενήλικη ζωή.

Παρά τις προκλήσεις, η έρευνα αποκαλύπτει ορισμένες θετικές τάσεις στη λήψη οικονομικών αποφάσεων από τους νέους. Το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εάν λάμβανε έξτρα χρήματα, θα τα έβαζε όλα σε αποταμίευση.

Συμπερασματικά, η ενηλικίωση σήμερα μοιάζει πιο περίπλοκη απ’ ότι ήταν στο παρελθόν. Όπως δείχνει η έρευνα, η οικονομική ασφάλεια και η ανεξαρτησία, μάλλον, καθοδηγούν τη δύσκολη και συναρπαστική ταυτόχρονα αυτή πορεία προς την ενηλικίωση που φέρει μεγάλη ευθύνη και υποχρεώσεις.

Πηγή: Vita