Τα Νέα Μουδανιά από τη στιγμή της δημιουργίας τους έδειξαν μια πρωτοφανή δυναμική για ανάπτυξη και σε μόλις 98 χρόνια έγινε η μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στο νομό.
Έχει τους ρυθμούς μια μικρής πόλης, καθώς 12 μήνες κατακλύζεται από τους δημότες αλλά και τους αμέτρητους επισκέπτες. Αποτελεί την έδρα του δήμου Νέας Προποντίδας με πληθυσμό πάνω από 10,000(2011).Τα Νέα Μουδανιά είναι μια πόλη μικρή, αλλά μαγική και πανέμορφη, με τόσα πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις Ό,τι και να πούμε γι’ αυτήν την πόλη είναι λίγο.
Κανείς δεν βρέθηκε στα Ν. Μουδανιά μόνο μία φορά, όλοι αγαπούν να επιστρέφουν ξανά και ξανά. Λατρεύουμε, λοιπόν τα Ν. Μουδανιά για…
1. Το ατέλειωτο Shopping και την έντονη νυχτερινή ζωή
Από τις πρώτες δεκαετίες της εγκατάστασης των προσφύγων κύριο μέλημα τους ήταν οι δημιουργία συλλόγων και φορέων.Ο εμπορικός σύλλογος Ν. Μουδανιών είναι από τους πιο δυνατούς και αυξάνει συνεχώς τα μέλη του καθώς νέες επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών δραστηριοποιούνται αλλά και νέες ανοίγουν διαρκώς. Δύσκολα να μην βρείς κάτι να αγοράσεις αφού οι επαγγελματίες είναι ενημερωμένοι και ευγενέστατοι να σε εξυπηρετήσουν παλαιοτέρα εμπορικά καταστήματα υπήρχαν μόνο στο κέντρο τους αλλά τώρα η εμπορική δύναμη είναι και έξω από αυτά μεγάλες αλυσίδες super markets,συνοικιακά καταστήματα,οικογενειακές επιχειρήσεις από τη δεκαετία του 1930, μικρές βιομηχανίες εταιρίες εξαγωγών, και logistis αποτελούν τη δυναμική του τόπου αυτού (Εμπορικό κέντρο). Πολλές είναι και οι επιλογές στη διασκέδαση καθώς οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και εστίασης έχουν την τιμητική τους τα τελευταία χρόνια.
2. Ένα παραλιακό ξεχωριστό περίπατο
Ένας υπέροχος περίπατος που μπορεί να ξεκινήσει από το κέντρο έως τα όρια με το Διονυσίου. Μέσω ενός μεγάλου πεζόδρομου σε όλη διαδρομή, διασχίζοντας το παραλιακό μέτωπο μπορείς να βρεθείς στην μαρίνα των Ν. Μουδανιών, να θαυμάσεις τη θέα της πόλης, να συνεχίσεις έως το λιμάνι και την ιχθυόσκαλα και έπειτα να ακολουθήσεις τον δρόμο προς την παραλία, να σημειώσουμε ότι σε όλη την διαδρομή μπορείς να βρεις καφέ ή εστιατόρια ανοιχτά και τον χειμώνα.
3. Ένα ιστορικό θαλασσινό ταξίδι
Ο τότε δήμος Ν. Μουδανιών τη δεκαετία του ’90 θέλησε να τιμήσει την τοπική ιστορία και την τέχνη της ψαρικής και δημιούργησε με τον Ναυτικό όμιλο των Ν. Μουδανιών το πρώτο «Μουσείο αλιευτικών σκαφών και εργαλείων». Ένα θαλασσινό ταξίδι που χάνεσαι μέσα σε ιστορίες και σε τεχνικές ψαρέματος, ένας κόσμος όμορφος και διαφορετικός με σπάνια όστρακα και κοχύλι, μία υπέροχη στολή δύτη και αντικείμενα που άλλοτε ήταν πολύτιμα για τη ζωή των ναυτικών και το αντίγραφο του «Μπουγιαντέ». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό σκαρί από τη θάλασσα του Μαρμαρά.
4. Το Λαογραφικό μουσείο με πλούσια ιστορία
Δίπλα από το μουσείο θα μπορείτε να επισκεφτείτε και το λαογραφικό Μουσείο της Βιθυνίας. Στεγάζεται στο μοναδικό κτήριο που υπήρχε πριν την εγκατάσταση των προσφύγων και αποτελούσε το σπίτι του επιστάτη του Χατζή Οσμάν. Τα πρώτα εργαλεία λάβαρα από φορείς ήταν κεντήματα έργα τέχνης και μια πολύ όμορφη ιματιοθήκη με κομμάτια που φανερώνουν τον πολιτισμό των κατοίκων.
Στον αύλειο χώρο του υπάρχουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης και μάλιστα στεγάζεται ένα μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αβερκίου και η προσφυγική κατοικία ή σπίτι του εποικισμού, ένα αντίγραφο σχεδίου του 1925. Αποτελούσαν τα νέα σπίτια μετά από την παραμονή τους σε σκηνές και έκλεισαν μέσα του όνειρα, ζωές, αναμνήσεις και πείσμα για ένα καλύτερο αύριο.
5. Το στολίδι της Καλολίμνου
Το στολίδι της Καλολίμνου, η Παναγία Κορυφινή βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλη και είναι αυτή που σε καλωσορίζει αλλά και σου εύχεται καλή επιστροφή όταν διασχίζεις τα Ν. Μουδανιά. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου και είναι η πολιούχος της πόλης.
6. Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου
Στα παλιά Μουδανιά υπάρχει ο μεγαλύτερος ναός που διασώζεται έως και σήμερα και ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Εδώ στη νέα πατρίδα έγινε ο κεντρικός ναός. Τον Οκτώβριο του 2004 την θέση του πήρε ο περικαλλής ναός που είναι εμφανής σε όλη την πόλη. Προσεκλύει πλήθος τουριστών και αποτελεί το πιο φωτογραφημένο σημείο της.
Η πλατυτέρα είναι ένα αντίγραφο από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και στο εσωτερικό επίσης ιδιαίτερη μυσταγωγία προσθέτουν τα χρωματισμένα παράθυρα που αφήνουν το φως του ήλιου να ανταλακλάνε το χώρο.
7. Το σύμβολο άγαλμα της Παλιάς ΠατρίδαςΔε θα μπορούσε να μην υπάρχει το Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων στο «μουράγιο» που άλλοτε αποτελούσε το σημείο που άραζαν τα καΐκια. Ένα συμβολικό άγαλμα, μίας γυναίκας γονατιστής, η οποία ακουμπώντας στη νέα της γη κλείνει στις παλάμες της όλες τις αναμνήσεις από την παλιά πατρίδα και αγναντεύει εκεί που βρίσκεται πια η προηγούμενη ζωή της, ενώ ο νεαρός γιός της ακουμπά με ευλάβεια στους ώμους της και όρθιος κοιτά προς το μέλλον την νέα του πατρίαδα. Συμβολισμοί δυνατοί που έγιναν ένα δυνατό κράμα δύναμης και θέλησης ψυχής για να δημιουργήσουν τα Νέα Μουδανιά.
έργο της γλύπτριας Αγγελικής Κοροβέση
8. Το μέρος με την ιστορία βαθιά στις ρίζες του
Στα 6 χιλιόμετρα βρίσκεται η Ν.Ποτίδαια, η οποία ναι μεν κατοικήθηκε από πρόσφυγες και κυρίως από την Αν. Θράκη, αλλά η ιστορία της πηγαίνει πολύ μακρυά στην ιστορία. Μπορείς να θαυμάσεις το κανάλι με τα υπέροχα νερά και τα πεύκα να πέφτουν μέσα τους. Δεξιά και αριστερά της ξηράς αλλά και μέσα στο νερό διακρίνεις απομεινάρια του διατειχίσματος της Κασσάνδρειας που κατασκευάστηκε από την βυζαντινή αυτοκρατορία με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Στο ίδιο σημείο θα διαδραματιστεί και η τελευταία πράξη της εξέγερσης των Χαλκιδικιωτών ενάντια στους Οθωμανούς. Μια επανάσταση με πολύ άσχημο τέλος καθώς φέρει το όνομα ο «ο χαλασμός της Κασσάνδρας» στις 14 Νοεμβρίου του 1821.
9. Την Ιστορία που χάνεται μέσα στο χρόνο
Αφήνοντας την είσοδο της χερσονήσου κατευθυνόμαστε προς την Θεσσαλονίκη από τον παραλιακό δρόμο όμως που ενώνει όλα τα χωριά δήμου σχεδόν. Εκεί θα αντικρύσει κανείς ένα ακόμη ιστορικό κτίριο, το παλαιό μετόχι της αγιορείτικης μονής Αγίου Παντελεήμονος και αργότερα το παλαιό νοσοκομείο του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού μέσα στα ελαιόδεντρα στην περιοχή των Ν. Φλογητών. Σήμερα πια ανακαινίσθηκε και φέρει το όνομα κέντρο Βυζαντινού πολιτισμού «Ιουστινιανός», με ανοιχτά εργαστήρια συντήρησης εικόνων, εγγράφων, κεραμικών…,ενώ στα παλιά κτίρια θα στεγαστούν εκθέσεις με θέμα την χριστιανική Χαλκιδική.
10. Την κορωνίδα του δήμου Ν. Προποντίδας Η κορωνίδα του δήμου Ν. Προποντίδας αποτελεί αδιαμφισβήτητα το σπήλαιο των Πετραλώνων, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το ομώνυμο χωριό στους πρόποδες του όρους Κατσίκα και είναι σχηματισμένο μέσα σε ασβεστόλιθους με χαρακτηριστικό τις μεγάλες αίθουσες. Εκεί βρέθηκε και το κρανίο που χρονολογείται πριν από 300,000 ή 400,000 χρόνια.
*Λόγω εργασιών το σπήλαιο θα είναι διαθέσιμο στο κοινό από τον Ιούλιο του 2022.
Ένα μέρος…που απλώνεται σαν χαλί για να υποδέχεται τις ιδέες, την κουλτούρα και τη νοοτροπία των χιλιάδων επισκεπτών του.
Επισκεφτείτε το!
#ΝέαΜουδανιά #Χαλκιδική #λόγοι #πρόσφυγες #αγορά γιατί-να-πάτε-στα-νέα-μουδανιά